Privé-school ontvangt Zr. Cyril Mooney uit India


Start sponsoractie voor Rainbow-Home

UTRECHT, 20070910 -- Op 16 en 17 oktober 2007 brengt Zr. Cyril met een zevental bijna afgestudeerde meisjes uit India een bezoek aan Stebo te Utrecht. Dit is de eerste lichting leerlingen die na een verblijf van enkele jaren in een Rainbow Home wordt afgeleverd aan de maatschappij. Het bezoek vormt het startschot van een inzamelingsactie onder alle (ex)leerlingen en relaties van Stebo. Stebo heeft zich in samenwerking met Partnership Foundation ten doel gesteld om vóór 1 december 2007 een bedrag van ¤ 120.000 bij elkaar te brengen om zelf de sponsoring van een compleet Rainbow Home op zich te kunnen nemen.

Partnership Foundation en Stebo
[foto op http://www.ezpress.eu/img/foto_2389.jpg]
In Calcutta leven zo'n 100.000 kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar op straat, zonder adequate hulp of toezicht van volwassenen, en zonder enige bescherming. Deze humanitaire ramp vereist een innovatieve en structurele oplossing. Partnership Foundation stelt zich via een bedrijfsmatige aanpak ten doel om in 2018 aan 10.000 straatkinderen in India onderdak, onderwijs en hulp bij reïntegratie te bieden. Daarbij wil ze de kinderen permanent onderbrengen in bestaande scholen. Drie jaar na de oprichting van PF leven 601 kinderen in de zogenaamde Rainbow Homes. Het zijn allemaal meisjes, de meest kwetsbare groep onder de straatkinderen.

Stebo heeft contact gezocht met Partnership Foundation omdat deze organisatie de mogelijkheid biedt om een directe relatie aan te gaan met school in India. Stebo wil een alliantie aangaan met Loreto Elliot Road in Calcutta. Eén zo'n Rainbow Home zorgt ervoor dat ongeveer 125 kinderen onderdak hebben en onderwijs krijgen.

Zr. Cyril geeft startschot sponsoractie
Partnership Foundation werkt samen met de gerenommeerde Loreto organisatie in India. Contactpersoon is de veelvuldig onderscheiden Zr. Cyril Mooney, hoofd van de Loreta Day School in Sealdah, Calcutta. Zr. Cyril is bekend als pioneer van het concept van scholen als maatschappelijke centra van sociale transformatie. In 1978 begon ze in Sealdah met het eerste Rainbow-programma, waarbij leerlingen die bevoorrecht zijn met goed onderwijs hun kennis en vaardigheden moeten overdragen op kinderen uit achterstandmilieus. Op dit moment werken (naast hun studie) meer dan 15.000 studenten als basisschoolleraar in achterstandswijken. Zr. Cyril ontving op 23 maart 2007 de prestigieuse Padma Shree Award uit hande van de president van India, dr. Abdul Kamal. Voorafgaand aan haar bezoek aan Stebo zal zij op 15 oktober een bezoek brengen aan prinses Maxima.

Het bezoek aan Stebo
Op 16 en 17 oktober zal zij met de leerlingen van Stebo in gesprek gaan over de situatie in India, en haar visie op het onderwijs in India. Op 17 oktober zal zij om 19:30 te Stebo-Utrecht een lezing houden voor alle leerlingen, ouders, ex-leerlingen en relaties van Stebo. Het bezoek van Zr. Cyril en de zeven bewoners van een Rainbow Home markeert het begin van de sponsoractie.