Ministerie van Defensie

05-09-2007 12:10

QRA-TAAK TIJDELIJK VANAF VOLKEL

De inzet van F16âs voor de beveiliging van het Nederlandse luchtruim wordt dit najaar tijdelijk uitgevoerd vanaf vliegbasis Volkel in plaats van vliegbasis Leeuwarden. Voor deze zogeheten Quick Reaction Alert (QRA)-taak van de Koninklijke Luchtmacht staan 24 uur per dag twee jachtvliegtuigen gereed om een eventueel onbekend toestel te onderscheppen.

Vliegbasis Volkel neemt de QRA-taak over in de volgende periode: week 37 (10 t/m 14 september), week 41 (8 t/m 12 oktober), week 46 (12 t/m 16 november) en week 48 (26 t/m 30 november). In het weekend blijft de QRA de verantwoordelijkheid van Leeuwarden. Reden voor de tijdelijke verplaatsing is het oefenprogramma van vliegbasis Leeuwarden voor een NAVO-examen in 2008.

De lidstaten van de NAVO bewaken het luchtruim gezamenlijk. Bij een melding van een onbekend toestel in het noordelijke NAVO-luchtruim activeert het Combined Air Operations Centre 2 in Kalkar, door tussenkomst van het militaire luchtverkeersleidingcentrum te Nieuw Milligen, het Air Operations Control Station, de QRA.

De tijdelijke extra taak houdt niet automatisch in dat het aantal vliegbewegingen voor vliegbasis Volkel toeneemt. De inzet voor de QRA is afhankelijk van een alarmering. Daarnaast zijn vorige week elf F16's vertrokken naar de Verenigde Staten. Daar nemen zij tot en met 18 november deel aan diverse oefeningen.

Gerelateerde links:
Verdediging Nederlands luchtruim