Gemeente Rotterdam

Commissie bezoekt Kopenhagen en Hamburg

De commissie voor Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport (FIBS) reist van 10 tot 14 september naar Kopenhagen en Hamburg. Met deze reis bereiden de commissieleden zich voor op de behandeling van onder andere stedenbouwkundige onderwerpen die in het najaar aan de orde komen.

Discussie over waterberging
Onderdeel van de reis is een bezoek aan Malmö. Deze stad is bekend om de wijze waarop water wordt opgevangen in de buitenruimte. Met een systeem van groene daken wordt regenwater langer vastgehouden zodat de riolen niet overbelast raken.

In Rotterdam is de discussie over waterberging vanwege de klimaatverandering op dit moment actueel. Naast stedenbouwkundige onderwerpen oriënteert de commissie FIBS zich ook op ontwikkelingen op het gebied van de architectuur, buitenruimte, infrastructuur en stedenbouw.

Voorbeeldprojecten
Het programma van de commissiereis begint in Kopenhagen met een ontvangst op het ontwerpbureau van Jan Gehl gevolgd door een wandeling door de stad. Gehl is een internationaal bekende adviseur voor de inrichting van de buitenruimte.

De volgende dagen maakt de commissie kennis met voorbeeldprojecten van waterfrontontwikkeling, wordt een nieuwe uitbreidingswijk aan de rand van de stad bezocht en staat de ontmoeting met de wethouder Fysieke Infrastructuur van Kopenhagen (dhr. K. Bondam) op de agenda. In Hamburg neemt de commissie kennis van de laatste ontwikkelingen in de stadsvernieuwing en bezoekt ze enkele stadshavenprojecten.

Commissie bereidt zich voor
Kopenhagen en Hamburg zijn voor wat betreft bevolkingsomvang, schaalgrootte en problematiek vergelijkbaar met Rotterdam. Met de reis bereiden de commissieleden zich voor op de behandeling van diverse actuele onderwerpen.

In het najaar buigt de commissie zich over de Stadsvisie en het Waterplan van het college. Rond de jaarwisseling komt het Binnenstadsplan aan de orde. Ook wordt regelmatig geadviseerd over de inrichting van de buitenruimte en de binnenstad, stedenbouwkundige ontwikkelingen en over de nieuwe functie van vrijkomende havengebieden.

Bron: Bestuursdienst, 06-09-2007