Gemeente Smallingerland

Geen goedkeuring Polderhoofdkanaal
12 september 2007

Maandag heeft de Raad van State het goedkeuringsbesluit geschorst van de wijziging van het bestemmingsplan Recreatiecentrum De Veenhoop. Voor die wijziging heeft de gemeente een zogenaamde artikel 11 procedure doorlopen van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De provincie heeft die bestemmingsplanwijziging goedgekeurd. Drie partijen (Friese Milieu Federatie, Fryske Feriening Fjildbiology en ondernemer De Groot) hadden schorsing van dat goedkeuringsbesluit gevraagd.

De Raad van State oordeelt dat de nadere aanduiding van de bestemming 'water, groen en verblijfsgebied' te ruim is geïnterpreteerd. De gemeente heeft in de voorschriften bij de bestemmingsplanwijziging ook de kunstwerken (bruggen en sluizen) benoemd die nodig zijn om de vaarverbinding te realiseren. Dat gaat de Raad van State te ver: het huidige bestemmingsplan Recreatiecentrum De Veenhoop maakt wijzigingen van de bestemmingen mogelijk. Het gaat daarbij volgens de Afd. Rechtspraak van de Raad van State niet om de voorschriften en nadere aanduidingen zoals die in het wijzigingsplan zijn opgenomen. Dat heeft de gemeente wél gedaan omdat de bedoeling van het gewijzigde bestemmingsplan is om de vaarverbinding weer open te stellen. Daar horen deze kunstwerken bij, vindt de gemeente.

In de uitspraak heeft de Raad van State overigens geen opmerkingen gemaakt over de manier waarop de betrokken partijen met de flora en fauna in en bij het Polderhoofdkanaal willen omgaan.

Het toewijzen van de gevraagde schorsing van het besluit om het bestemmingsplan te wijzigen, betekent dat het werk aan het Polderhoofdkanaal vertraagt. Hoelang de vertraging gaat duren, is nog onduidelijk. De betrokken gemeenten Opsterland en Smallingerland en de provincie Fryslân zullen de ontstane situatie nader bestuderen.