Bonnefanten Museum Maastricht

terug

31 juli 2007

KUIEREND NAAR UTOPIA IN MAI - THU PERRET'S LAND OF CRYSTAL

11 september 2007 6 januari 2008

De Zwitserse Mai-Thu Perret (1976, Genève) is een opmerkelijk talent binnen een jonge generatie kunstenaars die rondom de visies en vormen van de twintigste-eeuwse avant-gardistische bewegingen nieuwe verhalen spinnen. Hoewel melancholie en satire in deze werken zelden ontbreken, klinkt er met name bij Perret ook een nuchter soort optimisme door. Ze verweeft in haar teksten historische feiten met verzinsels en persifleert in haar sculpturen en objecten de geschiedenis van verheven idealen met een nuchtere dat-kan-ik-ook-esthetiek. Met onder meer papier-maché figuren, keramische wandreliëfs en zelfgemaakte vlaggen improviseert Perret op klassiek modernistische thema's. Zo overschrijdt ze stelselmatig de grenzen tussen gebruiks-, decoratieve en autonome objecten. In Land of Crystal maakt Perret zichtbaar dat conceptueel denken en het toe-eigenen van bestaande beelden samen gaan met ambachtelijkheid en geloof in de magische werking van sculptuur.

Fictief verhaal

Sinds 1999 schrijft Mai-Thu Perret aan een fictief verhaal getiteld The Crystal Frontier . Met behulp van deels verzonnen en deels bewerkte dagboekfragmenten, brieven en flyerteksten schetst ze een caleidoscopisch beeld van een groep vrouwen die zich gedesillusioneerd heeft teruggetrokken uit de stad en de Westerse (lees: kapitalistische) samenleving. In de woestijn van New Mexico starten ze hun leven opnieuw maar nu in een andere verhouding tot arbeid, de natuur en henzelf.

Naast dit script in de vorm van tekstfragmenten omvat Perrets jonge oeuvre allerlei objecten, die ze omschrijft als de hypothetische producten' van de hierboven genoemde vrouwencommune. Uit 2003 stamt een reeks kleine keramische werken die zogenoemd gemaakt zijn in de ateliers van de commune. Apocalypse Ballet (2006) bestaat uit vijf papier-maché mannequins; drie gekleed in tunica's (ontwerp Ligia Dias), voorzien van pruiken en neon hoepels die gymnastische poses aannemen. Ze vertellen een gelaagd verhaal dat reikt van de sculpturale traditie via constructivistische kledingontwerpen, vintage Hollywood musicals tot de 19 e eeuwse burgerlijke traditie van tableaux vivants.

Land of Crystal

In Land of Crystal onderzoekt Mai-Thu Perret in een naar eigen zeggen ouderwets museale presentatie' de rol en functie van haar fictie in relatie tot de objecten die ze maakt en de museale omgeving waarin ze te zien zijn. De tentoonstelling bevat vooral recent werk o.a. een monumentale minimalistische sculptuur, een levensgrote papier-maché figurengroep van vrouw met kinderen, eigen teksten, keramische wandreliëfs, vlaggen en neons.

Catalogus

De tentoonstelling is geïnitieerd en georganiseerd door het Bonnefantenmuseum Maastricht en reist door naar de Neue Kunsthalle St. Gallen. Een rijk geïllustreerd kunstenaarsboek wordt gepubliceerd door het Bonnefantenmuseum i.s.m. de Neue Kunsthalle St. Gallen, The Renaissance Society at the University of Chicago, Centre d'Art Contemporain Genève (CAC) en uitgegeven door JRP | Ringier, Genève. Teksten: Mai-Thu Perret, Hamza Walker, Fabrice Stroun, Paula van den Bosch & Giovanni Carmine (interview), 224 pp. Beschikbaar oktober 2007.

Opening & Focusrondleidingen

Opening Land of Crystal vindt plaats op zondag 9 september om 14.00 uur.

Als inleiding op de tentoonstelling wordt Mai-Thu Perret geïnterviewd door conservator Paula van den Bosch.

Gedurende de tentoonstelling zullen drie Focusrondleidingen verzorgd worden door conservator Paula van den Bosch (16 september) en cultuurfilosoof dr. Guido Goossens (21 oktober & 16 december) om 15.00 uur (Nederlandstalig) . Kosten: EUR 2,50 exclusief entree museum. I.v.m. beperkte capaciteit (25 deelnemers) adviseren wij u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch via 043 329 0111 (di t/m vrij) of per e-mail: reservations@bonnefanten.nl

---

Voor informatie / beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de persafdeling van het Bonnefantenmuseum (di-vrij), Avenue Céramique 250, Postbus 1735, 6201 BS Maastricht.

Tel. +31 43 329 01 10, fax +31 43 329 01 99, Mirjam Stam: pressoffice@bonnefanten.nl, www.bonnefanten.nl