Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

SRON presenteert ruimte-instrument HIFI

11 september 2007

Ruimteonderzoeksinstituut SRON presenteert op 11 september het ruimte-instrument Heterodyne Instrument for the Far Infrared (HIFI) in Space Expo te Noordwijk aan pers en genodigden. Na een ontwikkelingstijd van meer dan 15 jaar, heeft HIFI op 10 juli het laboratorium van SRON verlaten en is daarmee officieel overgedragen aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Die zal het instrument inbouwen in de ruimtetelescoop Herschel.

ruimte-instrument HIFI

De reis van HIFI met als uiteindelijk doel het Lagrangepunt L2 op 1,5 miljoen kilometer van de aarde is hiermee begonnen. Tot aan de lancering van Herschel in de tweede helft van volgend jaar volgt nog een traject van samenbouw met de satelliet en vooral testen, testen en nog eens testen. Dat gebeurt onder andere op de triltafel en in de Large Space Simulator van ESTEC, waar Herschel en HIFI blootgesteld worden aan het geweld dat bij lancering optreedt en aan de omstandigheden in de ruimte.

HIFI zal interstellaire gaswolken alsmede sterren en planeetstelsels in wording bestuderen door het met ongekende nauwkeurigheid detecteren en verwerken van de infrarood- en submillimeterstraling die deze objecten uitzenden. Astronomen wereldwijd zullen met HIFI baanbrekend onderzoek kunnen verrichten.

Een persuitnodiging voor de presentatie van HIFI vanuit SRON volgt.

..............................

Meer informatie is verkrijgbaar bij:

* Jasper Wamsteker (SRON)

* t.: +31(0)30 253 8593, j.a.wamsteker@sron.nl