Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Besturen van waterschappen, provincies en HID's RWS

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n)
---
Ons kenmerk Uw kenmerk DGW/WV 2007/1047 - Onderwerp
Derde ronde toetsing van de primaire waterkeringen

Geacht bestuur,

De Wet op de waterkering schrijft voor dat de primaire waterkeringen iedere vijf jaar getoetst worden aan de in de wet opgenomen veiligheidsnorm.

Hierbij bied ik u conform de Wet op de waterkering (Wwk) het door mij vastgestelde toetsinstrumentarium voor de derde ronde toetsing van de primaire waterkeringen (2006- 2011), in de vorm van de ministeriële Regeling veiligheid primaire waterkeringen (bijlage 1 bij deze brief). Bij deze regeling horen ook weer twee bijlagen: de Hydraulische Randvoorwaarden 2006 (HR2006) en het Voorschrift Toetsen op Veiligheid Primaire Waterkeringen 2006 (VTV2006), die beschikbaar worden gesteld via www.waterkeren.nl. Daarnaast bied ik u het Draaiboek Toetsen (bijlage 2 bij deze brief) aan, met daarin de procesafspraken voor de derde ronde toetsing. In het Landelijk Bestuurlijk Overleg Hoogwaterbescherming (LBOH) van 21 juni jongstleden is het toetsinstrumentarium aan de orde geweest.

De derde toetsronde is strikt genomen op 15 januari 2006 van start gegaan. Al sinds 2002 is, parallel aan de uitvoering van de tweede ronde toetsing, gewerkt aan de opstelling van het wettelijk toetsinstrumentarium voor de derde toetsronde. Eind 2006 zijn de resultaten van de evaluatie van de uitvoering van de tweede toetsing, die de Inspectie Verkeer en Waterstaat aansluitend aan de oplevering van de tweede toetsing (zie de brief van 21 september 2006 met nummer DGW/WV 2006/1069) in de tweede helft van 2006 heeft uitgevoerd, bekend geworden. De belangrijkste verbetervoorstellen zijn bij de afronding van het toetsinstrumentarium daarin opgenomen en in de procesaanpak voor de derde Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGW/WV 2007/1047

toetsing geïntegreerd. Thans zijn alle instrumenten voorhanden om daadwerkelijk met de derde toetsing van start te gaan.

Ik ben voornemens om de Staten-Generaal conform de Wet op de waterkering in het najaar van 2011 te informeren over de resultaten van de derde toetsing van de primaire waterkeringen.
Ik verzoek de colleges van Gedeputeerde Staten dan ook uiterlijk op 15 januari 2011, de peildatum voor de derde toetsing, aan mij verslag uit te brengen over de dijkringgebieden in hun provincies. Op basis daarvan kan ik de Landelijke rapportage toetsing opstellen. Ik wil benadrukken dat u in uw rapportage de feitelijke waterstaatkundige toestand van de primaire waterkering op de peildatum dient weer te geven. U dient geen rekening te houden met eventueel nog uit te voeren maatregelen.

Om met alle betrokken partijen gezamenlijk de derde toetsronde goed te laten verlopen, wil ik graag enige richting voor deze toetsronde meegeven.

Focus op "geen oordeel" tijdens derde toetsing
Uit de resultaten van de tweede toetsing blijkt dat voor categorie a en b-keringen aan 32% van de keringen het predikaat "geen oordeel" is toegekend. Alle betrokken partijen zijn van mening dat het voor een reëler inzicht in de veiligheidssituatie tegen overstromingen van groot belang is, dat het percentage "geen oordeel" sterk teruggebracht wordt. Daarom is in het LBOH van 21 juni 2007 afgesproken er naar te streven voor a en b-keringen, die in de tweede toetsronde het predikaat "geen oordeel" hebben gekregen, in de derde toetsronde een beoordeling op te stellen. Afgesproken is dat in 2011 het percentage a en b-keringen met "geen oordeel" in ieder geval met de helft is terug gebracht. Dit betekent dat ik er naar streef om het percentage "geen oordeel" voor dijken en duinen van de categorie a en b in 2011 in elk geval tot 15% te reduceren.

In het VTV2006 heb ik aangegeven hoe u tot een volledige toetsing kunt komen, waarbij de meeste aandacht kan uitgaan naar de keringen die op grond van de tweede toetsing het predikaat "geen oordeel" hebben gekregen.
Ik vraag u daarom tijdens het uitvoeren van de derde toetsing de focus te leggen op de primaire keringen die op grond van de tweede toetsing het predikaat "geen oordeel" hebben gekregen, conform de hiervoor gegeven handreiking in het VTV2006,

Omgang met c-keringen tijdens de derde toetsing
In de Landelijke Rapportage Toetsing 2006 (bijlage 1 bij DGW/WV 2006/1016) heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat opgemerkt dat de tot nu toe voorgeschreven toetsingsmethode voor categorie c-keringen niet leidt tot een reëel beeld van de veiligheidstoestand van deze keringen. Conform de afspraak in het LBOH van 22 maart 2007 wordt momenteel in overleg tussen beheerders, provincies en het rijk door de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) gewerkt aan een gedragen toetsmethode voor categorie c-keringen, om in 2011 een beter beeld te kunnen geven van de veiligheidssituatie van deze keringen. De c-keringen vallen daarom niet onder het toepassingsbereik van de nu vastgestelde HR2006 en het VTV2006.
---

DGW/WV 2007/1047

Ik verzoek daarom de beheerders voor de categorie c-keringen alvast de actuele informatie te verzamelen die ook nodig is voor het opstellen van de wettelijk voorgeschreven legger, beheersregister en overzichtskaart en de feitelijke toetsing uit te voeren conform het nieuwe toetsinstrumentarium dat ik volgens planning in 2008 wil vaststellen.
Bij de vaststelling van dit toetsinstrumentarium wil ik ook afspraken maken over de reductie van het percentage "geen oordeel" van deze categorie keringen in 2011.

Voorschrift Toetsen op Veiligheid Primaire Waterkeringen 2006 (VTV2006) Bij de bijgevoegde ministeriële Regeling veiligheid primaire waterkeringen (HDJZ/I&O/2007-966) heb ik het Voorschrift Toetsen op Veiligheid Primaire Waterkeringen 2006 (VTV2006) conform de Wet op de waterkering vastgesteld. Het VTV2006 schrijft voor hoe de veiligheidstoetsing inhoudelijk uitgevoerd moet worden. De totstandkoming van dit VTV2006 is begeleid door een breed samengestelde klankbordgroep van deskundigen. Het Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW) heeft een positief advies uitgebracht over het VTV2006.
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het VTV uit 2004 zijn de verwerking van nieuwe kennis en inzichten, de vernieuwde duinentoets, de verbetering van de toepasbaarheid van toetsregels en de focus van de toetsing op de keringen die op grond van de tweede toetsing het veiligheidsoordeel "geen oordeel" hebben gekregen. Daarmee is het VTV2006 er beter op toegesneden om een goede toetsing uit te kunnen voeren.

Hydraulische Randvoorwaarden 2006 (HR2006)
Bij de bijgevoegde ministeriële Regeling veiligheid primaire waterkeringen (HDJZ/I&O/2007-966) heb ik tevens de Hydraulische Randvoorwaarden 2006 conform de Wet op de waterkering vastgesteld. De Hydraulische Randvoorwaarden stellen de relatie vast tussen de hoogwaterstanden, andere belastingen en de wettelijke norm. De Hydraulische Randvoorwaarden zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beheerders in de watersysteemgroepen. Het ENW heeft positief geadviseerd over de HR2006.
Voor een groot deel van het hoofdwatersysteem zijn de HR2006 gelijk aan de HR2001. Wijzigingen zijn onder meer opgenomen voor het kustgebied, de Overijsselse Vecht en de Eem en IJburg.

In de derde toetsronde zullen voor het eerst ook de primaire waterkeringen langs de Maas (de dijkringgebieden 54 t/m 95) getoetst worden, omdat de Maaskaden in 2005 zijn opgenomen in de Wet op de waterkering. Het toetsvoorschrift voor de Maaskaden (voorheen bekend onder de werktitel Voorschrift Toetsen Maaskaden, VTM) is integraal opgenomen in het VTV2006. De hydraulische randvoorwaarden voor deze keringen zijn opgenomen in de HR2006.

Het VTV2006 en de HR2006 zijn nu al digitaal beschikbaar via www.helpdeskwater.nl/waterkeren. Zodra de gedrukte versies beschikbaar zijn, zullen deze onder alle relevante partijen worden verspreid.


---

DGW/WV 2007/1047

Draaiboek Toetsen
Mede naar aanleiding van de resultaten van de evaluatie van de tweede toetsing heb ik in overleg met de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg (IPO) procesafspraken voor de derde toetsing vastgelegd in het Draaiboek Toetsen. Het toetsproces is opgedeeld in verschillende processtappen, waarbij de betrokken partijen en rollen zijn aangeduid. DG Water is aanspreekbaar als regisseur van het totale toetsproces.
Ik ga er van uit dat dit Draaiboek een goede ondersteuning vormt voor het proces en de samenwerking tussen alle betrokken partijen gedurende de derde toetsing. In dit kader zal ook een afspraak worden gemaakt tussen de betrokken partijen hoe het beheerdersoordeel nader zal worden ingevuld en hoe met het beheerdersoordeel zal worden omgegaan.
Ik stel het zeer op prijs dat het IPO in aanvulling op het Draaiboek Toetsing het voortouw heeft genomen om het format voor de aanlevering van toetsgegevens en toetsrapporten te uniformeren.

Afsluitend
Ik verwacht dat u met het Voorschrift Toetsen op Veiligheid Primaire Waterkeringen 2006 (VTV2006), de Hydraulische Randvoorwaarden 2006 (HR2006) en het Draaiboek Toetsen voortvarend aan de slag kunt gaan met de derde toetsing van de primaire keringen. In goede samenwerking tussen alle betrokken partijen reken ik op een voorspoedige uitvoering van de derde toetsing van de primaire waterkeringen.

Mocht u voor het toetsen verdere informatie nodig hebben, dan verwijs ik u naar de Helpdesk Water, adres: postbus 17, 8200 AA Lelystad, telefoon: 0800-NLWATER (0800- 6592837), e-mail: contact@helpdeskwater.nl, internet: www.helpdeskwater.nl.

Ik wil bij voorbaat mijn dank uitspreken voor de door u te leveren inspanning om met deze derde toetsronde weer een beter inzicht te verkrijgen in de actuele veiligheidstoestand van de primaire waterkeringen en wens u veel succes toe bij het uitvoeren van de derde toetsronde. Tegelijkertijd zullen in de komende jaren veel verbetermaatregelen aan de primaire keringen, die voortkomen uit de eerste en tweede toetsing, worden uitgevoerd. Samen leveren wij hiermee een concrete bijdrage aan een veilig, duurzaam en leefbaar Nederland.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw J.C. Huizinga-Heringa

---