Gemeente Stadskanaal

De gemeente controleert de afgegeven bouwvergunningen en kijkt ook of voor verbouwingen wel een vergunning is aangevraagd. Of het nu gaat om een dakkapel aan de voorzijde van de woning, een schuurtje of een compleet nieuwe woning, uw bouwwerk krijgt tenminste één controle. Bij een nieuwe woning of een ander groter bouwwerk wordt uiteraard vaker dan één keer gecontroleerd. De gemeente behandelt ieder jaar zo'n 600 bouwplannen. Doordat de controles veel intensiever zijn geworden, is de kans dat illegale bouwactiviteiten tijdig geconstateerd worden veel groter dan enkele jaren geleden. De luchtfoto's die de gemeente gemaakt helpen hierbij.

Handhaving

Op dit moment lopen er ongeveer 55 handhavingzaken. Dit varieert van kleinere afwijkingen die misschien nog gelegaliseerd kunnen worden met een (behoorlijk dure) legalisatievergunning, tot grote illegale bouwwerken. Voor een legalisatievergunning betaalt men twee keer zoveel kosten.

Meest voorkomende overtredingen bij bouwen


1. Het bouwen van een schuur of berging zonder de benodigde vergunning. U mag onder bepaalde voorwaarden zonder vergunning een zogenaamd bijgebouw plaatsen. Als u echter aan één van de genoemde voorwaarden niet voldoet, heeft men een bouwvergunning nodig. Welke voorwaarden dit zijn, kunt u lezen op de site www.vrom.nl, onder `Publicaties & Brochures'. U kunt de folder `Bijgebouwen en overkappingen' ook afhalen op het gemeentehuis.
2. Afwijken van een bouwvergunning. Men realiseert zich niet altijd dat een wijziging in de uitvoering, hoe klein ook, ten opzichte van al afgegeven bouwvergunningen niet is toegestaan. Per geval wordt bekeken hoe groot de afwijking is en of dit eventueel gelegaliseerd kan worden.

3. Het gebruik van percelen en gebouwen anders dan toegestaan. Het gebeurt nog wel eens dat bijvoorbeeld in een woning een bedrijf begonnen wordt, of andersom, dat er gewoond wordt in een bedrijfspand of dat woningen gesplitst worden. Ook komt het voor dat een bedrijf meer of iets gaat verkopen dan men op die locatie mag. Ook hier geldt dat per situatie wordt bekeken hoe groot de overtreding is en wat de gevolgen zijn. Voor kleine beroepen aan huis is een regeling. De voorwaarden hiervoor kunt u opvragen bij de gemeente.

Meer informatie

Menno Alberts, BMB Bouw, T (0599) 631 631

www.vrom.nl dossier bouwregelgeving

* 11 september 2007