Waterschap Rivierenland

Beter voorbereid op "waterrampen"

Dit persbericht is opgesteld door de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (i.s.m. Waterschap Rivierenland).

Waterschap Rivierenland en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid gaan nauwer samenwerken. Gelderland-Zuid is de eerste regio in Nederland waar deze samenwerking een structureel karakter krijgt.

Beide organisaties verwachten hiervan te profiteren. De preparatie op bijvoorbeeld dreigende rampen en overstromingen, dijkdoorbraken, vervuiling van het oppervlaktewater kan hierdoor nog beter plaatsvinden. Gelderland-Zuid is een waterrijk gebied. Het is een regio die altijd rekening moet houden met overstromingsgevaar.

In het nieuwe samenwerkingsverband werken brandweer, politie, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), defensie en waterschap samen aan de voorbereiding op de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Deze gezamenlijke voorbereiding bestaat onder andere uit het intensief trainen en oefenen van de medewerkers van het veiligheidsbureau, waterschap, gemeenten en hulpverleningsdiensten. Maar ook de gezamenlijke afstemming van plannen en procedures als rampbestrijdingsplannen en procedures voor wateroverlast, is daar een onderdeel van.

Samenwerkingsprogramma

Het samenwerkingsprogramma richt zich op planvorming, opleiden en oefenen. Daarbij worden gezamenlijk plannen en afspraken gemaakt en op elkaar afgestemd. Denk hierbij aan ramp-bestrijdingsplannen, alarmeringsafspraken, procedures voor wateroverlast en watertekort en afspraken over vertegenwoordiging van het waterschap in de diverse rampbestrijdingsteams.
Verder richt de samenwerking zich op het intensief gezamenlijk oefenen en trainen. Medewerkers van het waterschap nemen tevens deel aan diverse opleidingen op het gebied van rampenbestrijding. Het effect van het gezamenlijke oefenen, trainen en opleiden is dat de medewerkers van het waterschap, gemeenten en hulpverleningsdiensten elkaar én elkaars organisatie en taken beter leren kennen. Bij incidenten is dit "kennen en gekend worden" van groot belang voor een goede gezamenlijke calamiteitenbestrijding.

Wet Veiligheidsregio's

Inhoudelijk sluit het samenwerkingsprogramma aan op de Wet Veiligheidsregio's die naar verwachting op 1 januari 2008 in werking treedt. In deze wet zijn maatregelen opgenomen om de samenwerking van de veiligheidsregio met de diverse crisispartners (zoals waterschappen, Openbaar Ministerie, ziekenhuizen, NS en energiebedrijven) te bevorderen. Deze maatregelen betreffen bijvoorbeeld de deelname aan de vergaderingen van het veiligheidscollege, deelname aan rampbestrijdingsteams, afspraken over oefenen en afstemming in de planvorming.

Voorbereiding

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid omvat 18 gemeenten in de Tieler- en Bommelerwaard, het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen. Naast het samenwerkingsprogramma met het waterschap, bereidt de regio zich ook op andere manieren voor op risico's als overstroming en dijkdoorbraak. Een voorbeeld hiervan is de deelname van de regio Gelderland-Zuid aan het zogenaamde project VIKING, een project gericht op verbetering van de informatievoorziening bij hoogwater voor overheden en hulpverleners in Gelderland en het Duitse Nordrhein-Westfalen.