PvdA Rotterdam


Nieuws

Geen marktwerking openbaar vervoer grote steden

Za 8 Sep 2007 - Redactie

De vier grote steden hoeven hun openbaarvervoer niet aan te besteden. Afgelopen vrijdag heeft het kabinet deze beslissing genomen na een motie van de Tweede-Kamerfractie van de Partij van de Arbeid.

Aanvankelijk wilde staatssecretaris Huizinga de marktwerking in het openbaar vervoer ook in de vier grote steden gewoon doorvoeren. Een motie vlak voor het reces deze zomer van PvdA-kamerlid Lia Roefs bracht de staatssecretaris in moeilijkheden. Volgens de staatssecretaris gaat het PvdA-plan in tegen de net aangenomen Europese richtlijn, die gemeenten verplicht om verschillende bedrijven te laten meedingen naar het verzorgen van het openbaar vervoer. Volgens Lia Roefs moet het openbaar vervoer in deze steden als een totaal worden gezien. Dus niet de bussen apart aanbesteden, zoals Den Haag en Rotterdam dat van plan zijn. In de grote steden rijden ook trams en metros. De infrastructuur hiervoor moet van de overheid blijven.

Deze beslissing van het kabinet betekent dat het vervoer in de grote steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag niet langer openbaar hoeft te worden aangebesteed en onderhands kan worden gegund aan de eigen bedrijven. Voor Rotterdam zou dat betekenen dat het openbaar vervoer bij de RET kan blijven, als het stadsbestuur daarvoor kiest.

Dossier


* Verkeer en Vervoer

Gratis OV voor ouderen