Vluchtelingenwerk Nederland

11-09-2007 / Persbericht

Asielzoekers bijna 100 dagen in detentie

Onderzoek VluchtelingenWerk legt problemen gesloten asielprocedure bloot

Asielzoekers die bij aankomst op Schiphol ons land niet worden toegelaten, zitten gemiddeld bijna 100 dagen opgesloten in het Grenshospitium, een detentiecentrum, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van VluchtelingenWerk Nederland.

Asielzoekers die via Schiphol Nederland binnenkomen en geen geldig paspoort of benodigd visum hebben, kunnen gevangen worden gezet in een gesloten opvangcentrum. Deze gesloten asielprocedure (gesloten OC-procedure) duurt gemiddeld bijna 100 dagen, met uitschieters tot 381 dagen. Onder deze mensen bevinden zich vluchtelingen en/of mensen die traumatische ervaringen hebben gehad. Ook gezinnen met jonge kinderen worden vastgezet.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat asielzoekers lang worden vastgehouden wanneer vanwege een Europese afspraak mogelijk een ander land dan Nederland verantwoordelijk is voor de asielaanvraag (de zogenaamde Dublin verordening). Zij zitten soms maanden in detentie in afwachting van de overdracht naar een ander land. Al die tijd wordt er niet naar hun asielverzoek gekeken.

De gesloten OC-procedure wordt ook toegepast als er nader onderzoek nodig is naar identiteit, nationaliteit, asielrelaas of overlegde documenten, om te kunnen bepalen of de asielaanvraag wordt toe- of afgewezen. Maar het blijkt onduidelijk waaruit dit nader onderzoek bestaat en de oplegging van detentie lijkt willekeurig en oneigenlijk.

`Het relaas van een Zimbabwaanse asielzoekster illustreert de problemen rond de gesloten asielprocedure maar al te goed', aldus Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk Nederland. `Ze had 85 dagen vastgezeten, maar werd na plaatsing in een opvangcentrum al na enkele weken erkend als vluchteling. Deze vrouw had dus nóóit opgesloten mogen worden'.

VluchtelingenWerk Nederland vraagt met dit rapport aandacht voor de groep asielzoekers die zich in het Grenshospitium bevinden en nog in afwachting zijn van een eerste beslissing op hun asielverzoek (of een beroep bij de rechter).
Op basis van het onderzoek doet VluchtelingenWerk de volgende drie aanbevelingen:

* Er moet een maximale duur komen aan de detentie van asielzoekers.
* Als het gaat om asielzoekers voor wie een ander land op basis van de Dublin-verordening verantwoordelijk wordt gehouden, moet detentie worden uitgesloten. Zij zouden toegang moeten krijgen tot de reguliere opvang.

* Ook asielzoekers van wie niet binnen 48 uur (in de zogenaamde 48-uursprocedure) een beslissing op het asielverzoek kan worden genomen, zouden toegang moeten krijgen tot de reguliere opvang en reguliere asielprocedure.

Het onderzoek "Gesloten OC procedure voor asielzoerkers" kunt u hier onder downloaden

* Onderzoek "Gesloten OC procedure voor asielzoekers"

Doe mee, vul de vragenlijst in.
Online doneren. Klik hier.

CBF Keur