Gemeente Helmond


Provinciale Staten op bezoek in Helmond

Provinciale Staten heeft een bezoek gebracht aan Helmond. Men bracht een bezoek aan TNO, Helmond-West, de Groene Peelvallei en de Kanaalzone.

Tijdens dit bezoek is er gesproken over de vraag wat Helmond en de provincie voor elkaar kunnen betekenen.

TNO

Een deel van de groep kreeg een korte presentatie over de verplaatsing van TNO van Delft naar Helmond en de automotive ontwikkelingen die daar nu al uit voortvloeien. Daarbij werd er een doorkijk gemaakt naar de ontwikkeling van een (nationale) Automotive Campus in Helmond. Daarna kreeg men een rondleiding door de nieuwe faciliteiten van TNO Automotive in Helmond.

Helmond-West

In Helmond-West kreeg de groep een presentatie waarin aandacht werd gevraagd voor samenwerkende netwerken rondom jeugd en gezin. Onderwerpen die hierbij aan bod kwamen waren veiligheid, opvoedings- en participatieprojecten en de samenhang hiertussen. In Helmond-West wordt gebruik gemaakt van de kracht van de wijk: de jongeren die participeren met ondersteuning van mensen uit de wijk en professionals.

Centrumgebied de Groene Peelvallei

Het andere deel van de groep heeft een rondrit en rondwandeling gemaakt over het Centrumgebied de Groene Peelvallei. Binnen het Reconstructieplan De Peel krijgen recreatie en toerisme een belangrijke rol als nieuwe en alternatieve sociaaleconomische drager. Aangegeven is dat het tussengebied veel potenties heeft voor recreatie en toerisme.

Het plan levert op een groot aantal punten een belangrijke bijdrage aan de strategische doelstellingen van de provincie; In het oog springen onder andere het bevorderen van het recreëren in de regio, het beschermen van waardevolle landschappen, de bevordering van de natuurontwikkeling (EHS en GHS) en de kwaliteitsverbetering water.

Kanaalzone

Daarna kreeg de groep een rondleiding langs de Kanaalzone en de nieuwe ontwikkelingen in het centrum van Helmond, waarbij onder andere de kwaliteitsimpuls centrum bekeken wordt. In een gezamenlijke slotsessie werd over en weer de intentie uitgesproken elkaar bij deze en andere ontwikkelingen vaker op te zoeken, ook via de samenwerking binnen BrabantStad.