Provincie Flevoland



Flevolandse grauwe kiekendieven op internet te volgen tijdens trek naar Afrika

Vanaf 8 september kan iedereen Flevolandse Grauwe Kiekendieven volgen tijdens hun tocht naar hun overwinteringsgebied in Afrika.

Voor de bedreigde grauwe kiekendief vormt het open agrarisch gebied van Flevoland een belangrijk gebied: buiten Groningen huisvest de provincie de meeste broedparen. Om deze sierlijke roofvogel te kunnen beschermen, is het belangrijk zijn gewoonten te leren kennen. De afgelopen jaren is daarom al onderzoek gedaan naar waar de kiekendieven zich nestelen, wat ze eten en waar ze dat eten vandaan halen. Over het broedgebied is zo al redelijk wat bekend geworden. Over de overwinteringsgebieden en de route die ze gebruiken om daar te komen, weten we aanzienlijk minder.

Gedeputeerde Anne Bliek (Natuur & Landelijk gebied): "Om een soort goed te kunnen beschermen moet je weten waar de beperkende factoren liggen. Dat betekent: de hele trekroute in beeld. Werken aan het behoud van de grauwe kiekendief, het symbool van Flevoland, past bovendien prima in ons beleid om de kwaliteit van het agrarisch gebied te behouden en te vergroten."

Met steun van de Provincie Flevoland heeft de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief daarom twee Flevolandse kiekendieven, Jinthe en Sigrid genaamd, uitgerust met kleine, lichtgewicht satellietzenders. Een derde in Flevoland geboren vogel, het mannetje Edzard, heeft dit jaar jongen groot gebracht in Groningen en zal vanaf daar zijn reis naar het zuiden beginnen.

De komende maanden kunnen de drie, samen met elf vogels uit andere gebieden, gevolgd worden via de website. Daar vindt u ook meer algemene informatie over de soort, en het beschermingswerk van de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief.

©Frans Hut

©Frans Hut