Senternovem


11-09-2007 | Materialen relevant voor maatschappelijke thema's

Materiaalinnovaties zijn belangrijk voor het realiseren van economische doelstellingen in de industrie. Maar wat is het belang van materialen voor het realiseren van maatschappelijke doelstellingen? Deze vraag stond begin juli centraal tijdens een workshop in het inspiratiecentrum Materia in Enter.
Op uitnodiging van EZ, SenterNovem en het technologisch topinstituut Netherlands Institute for Metals Research (NIMR) zijn zo'n vijftig vertegenwoordigers van departementen, bedrijven en kennisinstellingen met elkaar in gesprek gegaan over het belang van materialen voor energie, milieu, mobiliteit, veiligheid, water en zorg. Deelnemers waren onder meer TNO, de grote technologische instituten (gti's) en de departementen VROM, BZK, Defensie en VWS.

Voorbeelden
De workshop toonde aan dat materiaalinnovaties belangrijk zijn voor verschillende maatschappelijke thema's en dat op veel punten economische en maatschappelijke doelstellingen goed samengaan. Dit geldt in het bijzonder voor de thema's energie, milieu, veiligheid en mobiliteit. Enkele aansprekende voorbeelden die naar voren kwamen zijn lichtgewicht materialen voor automotive, materialen geschikt voor waterstofopslag, hogetemperatuurcoatings voor efficiëntere motoren en gasturbines en energiebesparing door toepassing van antifoulingcoatings op schepen.