Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan Buitengebied

In deze artikelenreeks praten we u bij over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. Vorige week hebben we het gehad over het doel en de wijze waarop de kaderstellende discussienota tot stand is gekomen. In dit artikel en ook de komende weken gaan we het hebben over de discussiethema's.

Het concept van de kaderstellende discussienota kunt u terugvinden op onze website www.oirschot.nl -> Bestuur en Organisatie -> Vergaderingen. U kunt in de tabel de juiste datum selecteren en vervolgens 20.30 O-Raad aanklikken.

Discussiethema's

Het 3e hoofdstuk van de kaderstellende discussienota geeft een overzicht van het provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid dat per thema is uitgewerkt. Vervolgens maken we duidelijk welke keuzemogelijkheden we hebben. Deze keuzemogelijkheden staan aangegeven onder de kopjes `voorstel'. De gemeenteraad kan op basis hiervan de beleidsuitgangspunten voor het bestemmingsplan bepalen. De discussienota beperkt zich tot actuele thema's waarover een beleidskeuze gemaakt kan en moet worden. Dus niet alle thema's komen in dit hoofdstuk aan de orde.

Thema's

De discussiethema's hebben betrekking op de agrarische bedrijven, de semi- en niet-agrarische bedrijven, recreatie en toerisme, burgerwoningen, cultuurhistorie en overige thema's (windturbines/antennemasten,
zwembaden/paardenbakken/schuilgelegenheden vee, archeologie en het aanlegvergunningenstelsel). In de nota staat per thema een voorstel. Het komt ook voor dat er twee voorstellen staan, waaruit de gemeenteraad een keuze maakt.

Agrarische bedrijven

Het merendeel van de voorstellen heeft betrekking op de agrarische bedrijven. Het gaat daarbij vooral om de mogelijkheden voor een 1e en een 2e agrarische bedrijfswoning, uitbreidings- en omschakelingsmogelijkheden, teeltondersteunende voorzieningen, nevenactiviteiten en hergebruik.

Voor de uitbreidings- en omschakelingsmogelijkheden hanteren we het onderscheid van grondgebonden en niet-grondgebonden bedrijven. De voorstellen sluiten aan bij de uitgangspunten in het Reconstructieplan Beerze Reusel, net als de voorstellen voor de nevenactiviteiten en het hergebruik. Ook hebben we in deze voorstellen de eerder vastgestelde gebiedsvisies voor de kernrandzones en de Integrale Visie Recreatie en Toerisme verwerkt.

Een ander aspect voor de agrarische bedrijven is de toenemende vraag naar huisvesting van seizoenarbeiders. Hiervoor hebben we in de kaderstellende discussienota een voorstel opgenomen om dit onder voorwaarden toe te gaan staan.

Ruimte voor Ruimte

Enkele jaren geleden heeft de provincie Noord-Brabant de regeling Ruimte voor Ruimte in het leven geroepen. Kort gezegd creëert deze regeling de bouw van extra woningen in ruil voor sloop van overtollige (voormalige) agrarische bebouwing én inlevering van de milieurechten. Hieraan zijn allerlei voorwaarden verbonden. Als gemeente staan wij positief tegenover deze regeling. Vanwege het specifieke karakter stellen we de gemeenteraad voor om de mogelijkheden hiervoor niet op te nemen in het nieuwe bestemmingsplan, maar dit in voorkomende gevallen via maatwerk te regelen.

Raadsvergaderingen

Op 4 september heeft de gemeenteraad in een opiniërende raadsvergadering een politieke discussie gevoerd over het concept van de kaderstellende discussienota. De uitkomsten hiervan komen terug in het raadsvoorstel van het college aan de gemeenteraad om de kaderstellende discussienota vast te stellen. Hierna kunnen we beginnen met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan.

Op dinsdag 25 september besluit de gemeenteraad over de vaststelling van de kaderstellende discussienota. Deze raadsvergadering is openbaar. U bent van harte welkom om deze bij te wonen. De raadsvergadering vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333. Ook kunt u alle vorige artikelen teruglezen op onze website www.oirschot.nl -> Plannen en Projecten -> Bestemmingsplan buitengebied.