Gemeente Venlo


Blauwtong treft ook Venlose schaapskuddes

De schaapskuddes van het Venlose bedrijf Landschapsbeheer De Wassum zijn zoals de meeste schaapskuddes in het zuiden van Nederland getroffen door blauwtong.

De meest zieke dieren worden meegenomen naar de stal. Maar het is gebleken dat de minder zieke dieren buiten, op groen gras, beter herstellen dan met droog voer op stal. Daarom worden de minder zieke dieren in de groep gelaten om daar herstel af te wachten. De dieren krijgen pijnstillers tegen de pijnlijke bek en gewrichten.

Met name lammeren kunnen slecht tegen blauwtong. Die worden daarom allemaal op stal gehouden in afwachting van kouder weer. Bij koud weer verdwijnen namelijk de knutten die het virus verspreiden.

De oudere schapen uit de kuddes zijn in het algemeen minder ziek en kunnen in de terreinen blijven. Het begrazingsbeheer dat met de kuddes wordt uitgevoerd kan daarom gewoon doorgaan. Alle dieren worden dagelijks uitvoerig geïnspecteerd.

Mocht u desondanks toch te zieke dieren buiten aantreffen, neem dan contact op met de herders (06-51285985). Dit nummer is dag en nacht bereikbaar.