Woonbond



11-09-2007

Huurdersvereniging Amsterdam adviseert prestatieheffing voor corporaties

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) vindt dat het debat tussen de regering en de corporaties het karakter begint te krijgen van een loopgravenoorlog. De Huurdersvereniging Amsterdam komt daarom met een alternatief om de ontstane impasse te doorbreken: een prestatie gerelateerde heffing.

De prestatieheffing voor corporaties is een heffing met positieve prikkels. Een corporatie die een forse prestatie levert op haar investeringstaken betaalt minder heffing dan een corporatie die minder investeert. Denk hierbij aan investeringen in nieuwbouw, renovatie, energiebesparing en zorg voor de sociale en economische samenhang in wijken. Naast de geleverde prestatie dient de vermogenspositie van een corporatie een rol spelen in de hoogte van de afdracht.

Lokale fondsen met landelijke verdeelsleutel
De middelen die met deze heffing worden opgebracht, dienen aan lokaal beheerde fondsen te worden toebedeeld. Daarbij vindt de verdeling van de gelden plaat op basis via een landelijke verdeelsleutel. Een prestatieheffing in combinatie met lokale volkshuisvestingsfondsen heeft als belangrijk voordeel dat het weglekken van middelen uit de volkshuisvesting wordt voorkomen. Iets wat met een 'Bosheffing' of door gebruik van vennootschapsbelasting voor corporaties niet is uit te sluiten.

De lokale fondsen worden beheerd door de lokale corporaties, de gemeente en de lokale huurdersorganisaties. Gezamenlijk dienen zij over voldoende beleidsvrijheid te kunnen beschikken om de lokale noden het best te kunnen lenigen. Het spreekt voor zich dat de middelen uitgekeerd worden aan de sociale huursector. De middelen van corporaties zijn immers maatschappelijk hiervoor bestemd.