Gemeente Geldermalsen

Naamgeving nieuwe viaducten/bruggen over A2

11 september 2007 - Als gevolg van de verbreding van de Rijksweg A2 moet binnen het grondgebied een aantal viaducten/bruggen vervangen worden. Rijkswaterstaat heeft het gemeentebestuur gevraagd met een voorstel te komen voor naamgeving van deze nieuwe kunstwerken zoals zij in de bouwwereld wel worden genoemd.

Na hierover advies te hebben ingewonnen bij de heer G. de Kruijff van de Historische Kring West-Betuwe is het college van burgemeester en wethouders tot het volgende voorstel richting Rijkswaterstaat gekomen:
* Fietsverbinding/ecoduct ter hoogte van de Busterweg Beesd: Lage Veld

* Viaduct A2/spoorlijn/Stationsweg Beesd: Hoge Veld
* Brug over de Linge: Oldenburger

Het Hoge en Lage Veld zijn in Beesd algemeen bekend. Minder geldt dat voor de naam Oldenburger. Het gaat hier om de oorspronkelijke benaming van de oude rivierloop. Deze naam heeft een relatie met zowel Mariërenwaerdt/Beesd als Enspijk. De uiterwaard aan de Enspijkse kant van de Linge wordt in de volksmond de Oldenburgerwaard genoemd. Tegen de tijd dat de werkzaamheden ter plaatse worden afgerond (2010) zal met Rijkswaterstaat en de aannemer de mogelijkheid worden bezien om ter plaatse een informatiebord te plaatsen met daarop een toelichting op de naam Oldenburger en de historie van de directe omgeving.

Het nieuwe viaduct over de A2 bij Enspijk behoudt de al bestaande naam Molenkamp.