Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 11 september 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGP-2007/6599 - Onderwerp
Aanbestedingen stads- en streekvervoer- motie Roemer

Geachte voorzitter,

Op 5 juli 2007 heeft uw Kamer een motie van het lid-Roemer aangenomen, waarmee u de regering heeft verzocht overzichtelijk aan te geven hoe de uitvoering van concessies verloopt. In deze brief informeer ik u over de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan de motie.

De verantwoordelijkheid voor regionaal openbaar vervoer (stads- en streekvervoer) is met de Wp2000 gedecentraliseerd. Sindsdien heeft Verkeer en Waterstaat op concessieniveau geen bevoegdheid of formele relatie met de vervoerders meer. Dat neemt niet weg, dat ik graag beschik over relevante informatie over het functioneren van het openbaar vervoer. Daarvoor worden verschillende gegevens verzameld, die door middel van de nationale mobiliteitsmonitor en evaluaties met de Kamer worden gedeeld. Bovendien zullen de resultaten van de aanbestedingsmonitor op termijn ook aan de Kamer worden gerapporteerd. Daarnaast vindt er via het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) kennisuitwisseling plaats tussen de decentrale overheden onderling en tussen de decentrale overheden en het Rijk.

In de Nota Mobiliteit is neergelegd dat VenW op de output en outcome van OV stuurt en daarvoor zijn enkele doelstellingen opgenomen. De nationale mobiliteitsmonitor bevat voor wat betreft openbaar vervoer informatie over de landelijke ontwikkeling van reizigerskilometers, klanttevredenheid, sociale veiligheid (waaronder zwartrijden), toegankelijkheid en het aanbod van OV. De monitor wordt gevoed uit bestaande bronnen en gaat jaarlijks tegelijkertijd met de begroting naar de Kamer.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGP-2007/6599

In evaluaties van de Wp2000 is informatie verzameld over de effecten en de succes- en faalfactoren van de aanbestedingen in het regionaal openbaar vervoer. De evaluaties zijn in 2005 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Met de aanbestedingsmonitor worden gegevens uitgevraagd aan decentrale overheden, die net een aanbestedingsprocedure hebben afgerond. De gegevens hebben betrekking op het verloop van de procedure (vormgeving, wijze van gunnen en aantal bieders) en de afspraken die zijn gemaakt voor de concessie (aanbod, kwaliteit materieel, subsidie etc.). Het betreft hier dus een momentopname bij de gunning van een concessie (startpunt) met als doel om het aanbesteden verder te verbeteren. De aanbestedingsmonitor, die dit jaar is gestart, is nog in ontwikkeling, maar kan in de toekomst een waardevolle informatiebron zijn.

Bovengenoemde manieren om informatie over regionaal OV en de effecten van aanbestedingen te verzamelen en te rapporteren, zijn volgens mij voldoende om inzicht te verkrijgen in het functioneren van de concessies. De overig gevraagde informatie biedt minder inzicht in het functioneren van de concessies, omdat deze gegevens inputgegevens zijn of volledig binnen de relatie tussen concessieverlener en concessiehouder vallen. Bovendien willen de concessieverleners de informatie dikwijls niet delen, vanwege het bedrijfsgevoelige karakter. Voor mij zijn de effecten en de resultaten van het beleid voor regionaal openbaar vervoer belangrijker. De verzamelde gegevens hebben daar ook betrekking op.

VenW beschikt in de komende jaren over een steeds verder in te vullen aanbestedingsmonitor (zie boven) waarin met name kwalitatieve en procesmatige gegevens uit aanbestedingsprocedures worden opgenomen. Voor meer kwantitatieve informatie zijn, in verband met de gedecentraliseerde bevoegdheden en verantwoordelijkheden, de decentrale overheden het juiste loket.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw. J.C. Huizinga- Heringa

---