Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


11 sep 2007

Scholen doen weinig aangifte van incidenten

Scholen in het voortgezet onderwijs melden diefstal, vechtpartijen, vernielingen of andere incidenten niet vaak bij de politie. In slechts acht procent van de gevallen doen zij aangifte. Bij zeven procent van de gevallen laten zij het bij een melding op het politiebureau.

Dat blijkt uit cijfers over het schooljaar 2006-2007 van 230 scholen die met het online registratiesysteem IRIS (Incidentenregistratie In School) werken. De deelnemende scholen meldden in dat jaar ruim 7000 incidenten. Diefstal kwam het meest voor: 1464 keer (21 procent). Daarna werden vechtpartijen, vernielingen en ongevallen het meest geregistreerd.

Havo/vwo-scholen blijken meer dan gemiddeld last te hebben van vechtpartijen en bedreigingen. In het voortgezet speciaal onderwijs is meer dan gemiddeld sprake van diefstal, vernielingen en pesten. Op scholen in kleine gemeenten komt pesten relatief veel voor.

Doordat scholen bij incidenten maar zelden naar de politie gaan, heeft die een zeer beperkt beeld van wat zich op school afspeelt. Ook ouders zijn vaak niet op de hoogte, omdat de school bij slechts tien procent van de incidenten contact opneemt. Volgens onderzoek willen ouders juist vooral bij geweldsincidenten ingelicht worden.