Politieke weblogs: zinvol instrument of modegril

11/09/2007 14:09



Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck



'Politici kunnen zich niet meer veroorloven niet op internet aanwezig te zijn', aldus CDA-spindoctor Jack de Vries. Maar volgens UvA-onderzoeker Otto Scholten vormen weblogs geen verrijking van het politieke debat. De meningen over de effectiviteit van politieke weblogs zijn verdeeld, zo blijkt uit een onderzoek dat Pauw Sanders Zeilstra Van Spaendonck (PSZVS), bureau voor Communicatiemagement en Public Affairs, verrichtte naar het gebruik van politieke weblogs. De resultaten zijn gebundeld in het boekje 'Politieke weblogs: zinvol instrument of modegril?' en worden dinsdag 11 september gepresenteerd op de 18e Haagse Nazomerborrel van PSZVS in Escher in Het Paleis.

Aan de hand van tien interviews met bloggende politici, belangenbehartigers en kenners van het Binnenhof als wetenschappers en journalisten wordt de vraag beantwoord waarom weblogs in opkomst zijn en of dit fenomeen een lang leven beschoren is. De afgelopen jaren zijn er steeds meer politici die hun belevenissen via internet met het publiek willen delen. Ook onder belangenbehartigers bestaat er steeds meer interesse om via de website hun belangen bij overheid, politieke en andere stakeholders over het voetlicht te brengen en met hun achterban te communiceren.

Zo is Jan Kamminga, voorzitter van de FME, de werkgeversorganisatie voor de technologisch-industriële sector, zijn weeklog begonnen als aanvulling op de bestaande communicatiemiddelen. 'Maar mijn weeklog is ook een middel om met pikante opmerkingen of opiniërende stukken journalisten en politici te benaderen.' En voor Michael van der Vlis, voorzitter van de vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER) vormt het weblog een ondersteuning van zijn Public Affairsbeleid.

Einde Persbericht