VanDrie Group vraagt steun EU Landbouwcommissaris voor kalversector

11/09/2007 14:20



VanDrie Group BV



Mijdrecht, 10 september 2007

Tijdens een bezoek van de Europese Landbouwcommissaris, Mariann Fischer Boel, in aanwezigheid van de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg, aan kalfsvleesintegratie VanDrie Group, heeft VanDrie Group Directielid Henny Swinkels aangedrongen op steun voor de kalfsvleessector vanuit Brussel. Door de zeer fors gestegen kosten bij de productie van kalfsvlees staat de rentabiliteit in de sector overal in Europa sterk onder druk. Voor een deel ligt de oorzaak hiervan bij Brussels beleid. "Er ligt dan ook een verantwoordelijkheid bij de nationale en Europese autoriteiten om mee te helpen aan oplossingen voor deze structurele problemen" aldus Swinkels. De VanDrie Group denkt daarbij aan meer vrije import van de grondstoffen van kalvermelk, verhoging van het huidige melkquotum, inzet voor opening van afzetmarkten voor kalfsvlees buiten de EU, versoepeling van de huidige regels voor de etikettering van kalfsvlees, maar vooral aan het gekoppeld houden van de slachtpremie voor kalveren zolang het melkquotumsysteem blijft bestaan.

Productiekosten fors gestegen

In aanwezigheid van de Nederlandse landbouwminister Gerda Verburg, heeft de EU Landbouwcommissaris Fischer Boel vandaag een bezoek gebracht aan de kalfsvleesintegratie VanDrie Group. Op een kalverhouderijbedrijf in Kamerik heeft Henny Swinkels, Director Corporate Affairs van de VanDrie Group Group, aandacht gevraagd voor de moeilijke situatie waarin de sector momenteel Europees breed verkeert. Door een aantal ontwikkelingen zijn de productiekosten van kalfsvlees de afgelopen tijd zeer sterk toegenomen. Daardoor kampt de sector al enige tijd met negatieve marges. Deze nieuwe kostprijssituatie lijkt structureel te zijn. Zo zijn de voerkosten extreem gestegen door maatregelen binnen het Europese zuivelbeleid. Eerdere steun op de verwerking van melkpoeder is komen te vervallen en de grondstofprijzen zijn mede door de beperkte productie vanwege het melkquotum fors omhoog gegaan. Aankoop van deze grondstoffen op de wereldmarkt is niet mogelijk door de invoerheffingen in de EU.

Daarnaast loopt door de melkquotering ook het aanbod van nuchtere kalveren in de EU terug. Met als gevolg hogere prijzen en een verdere stijging van de kostprijs. Ook de Europese BSE-maatregelen en de Europese regels voor de etikettering van rund- en kalfsvlees leiden tot extra kosten bij de productie van kalfsvlees.

Maatregelen

Al deze oorzaken komen direct of indirect voort uit Europees beleid. Swinkels deed dan ook een beroep op Commissaris Fischer Boel en op minister Verburg om vanuit hun verantwoordelijkheid voor dit Europese beleid mee te helpen aan het waar mogelijk verlagen van de productiekosten en aan het verhogen van de opbrengstprijs.

Meer concreet vraagt de VanDrie Group om de invoertarieven voor bepaalde grondstoffen voor kalvermelk tijdelijk op te schorten. "Daardoor hoeft de sector geen gedwongen nering te doen bij de Europese zuivelproducenten, maar kan zij gebruik maken van lagere prijzen op de wereldmarkt", aldus Swinkels. Nog beter zou het zijn als het Europese zuivelquotum zo snel mogelijk verhoogd zou worden. Dit zou leiden tot een groter aanbod van zowel grondstoffen als van nuka's, en voor beide de prijsdruk verlagen.

Om tot betere afzetmogelijkheden te komen moet de sector toegang hebben tot zo veel mogelijk kapitaalkrachtige markten buiten de EU. Hoewel in internationaal veterinair verband alle handelspartners hebben erkend dat ontbeend kalfsvlees zonder belemmeringen vrij verhandelbaar zou moeten zijn, wordt dit nog door veel landen geweerd. De VanDrie Group doet daarom een beroep op de Europese Commissie, om te zorgen dat landen als onder andere de VS, Japan, Saudi Arabie en China zo snel mogelijk deze internationale afspraken nakomen. Volgens Swinkels liggen daar zeer interessante afzetmogelijkheden.

Om de logistieke kosten van de verplichte herkomstetikettering te verlagen, stelde Swinkels aan Commissaris Fischer Boel voor om voor de aanduiding van geboorte in plaats van het land ook 'EU' te kunnen vermelden. Swinkels benadrukte dat dit op geen enkele wijze ten koste van de traceerbaarheid gaat, omdat dit door middel van andere regelgeving al gewaarborgd is.

Tot slot is met de Europese Landbouwcommissaris de voortgang van de kalverslachtpremie besproken. PVE-voorzitter Jos Ramekers pleitte hier namens de gehele Nederlandse sector voor het gekoppeld houden van deze premie. Vooral door de gewijzigde kostprijssituatie speelt de premie een belangrijke rol in de algehele rentabiliteit van de kalfsvleesproductie. Dankzij de premie kan een deel van de gestegen kostprijs worden opgevangen. Als de premie losgekoppeld wordt van productie, zal bij de huidige economische situatie een groot aantal kalverhouders de sector verlaten. Daarmee zal ook een groot deel van de premiegelden uit de sector verdwijnen. "De kalfsvleeskolom heeft dit geld echter hard nodig, ook voor innovatie om de huidige problemen meer structureel op te lossen", aldus Ramekers. Ramekers en Swinkels drongen bij Fischer Boel aan op behoud van de gekoppelde premie tot het melkquotum wordt afgeschaft.