LTO Noord


Persbericht

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland Postbus 29773, 2502 LT Den Haag Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225, 2594 AL DEN HAAG Telefoon : 070 - 3382 700

Fax : 070 - 3382 710 Website : www.lto.nl

Prijzen industriegroenten
moeten fors omhoog
De telers van industriegroenten als doperwten, sperziebonen, tuinbonen, spinazie en wortelen moeten geen nieuwe contracten afsluiten, als daarin geen forse prijsverhoging is opgenomen. De noodzakelijke prijsverhoging is minimaal 35 procent, zeggen de gezamenlijke telersorganisaties in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Naast dat advies willen ze bovendien dat de risico's evenwichtiger tussen teler en verwerker worden verdeeld. De telersorganisaties in de vier landen doen een beroep op alle schakels in de keten om hun verantwoordelijkheid te nemen. Er staat volgens hen een gezamenlijk belang op het spel, namelijk de toekomst van de industriegroenten in Noord-West Europa. Als verwerkende industriële bedrijven een laag prijsniveau aanhouden, lopen ze het risico dat telers gaan kiezen voor andere producten die meer opbrengen. Dat kan tot gevolg hebben dat de industriegroenten uit het teeltplan verdwijnen.
Telers en afnemers beraden zich in deze periode over arealen en contracten voor het komend seizoen. In de loop der jaren zijn de teeltkosten flink gestegen, terwijl de contractprijzen deze ontwikkeling niet hebben gevolgd. De telers vinden dat hun teeltrisico de afgelopen jaren in onvoldoende mate is vergoed. De teelt van industriegroenten vraagt niet alleen veel vakmanschap, maar is ook erg gevoelig voor steeds extremere weersomstandigheden.

In ongeveer een jaar tijd zijn de graanprijzen verdubbeld. De opbrengstprijzen van andere gewassen zoals koolzaad, maïs, energiegewassen, graszaad en dergelijke hebben zich eveneens fors hersteld en zijn met de helft of nog meer omhooggegaan. De werkgroep industriegroenten van LTO Nederland wil stimuleren dat de sector in deze opwaartse spiraal meegaat. Dat kan alleen als de prijzen van deze groenten gelijke tred houden met de ontwikkelingen in de akkerbouwgewassen.

De werkgroep waarschuwt op voorhand voor onterechte prijsstijgingen in de winkel. Bij hogere prijzen voor de primaire producent wordt al gauw geroepen dat de winkelprijs omhoog moet. Een prijsstijging van vijftig procent op telersniveau betekent voor een potje (250 gr) wortelen in de winkel een verhoging van de kostprijs met één eurocent! Bij erwten betekent dit een kostprijsverhoging van maximaal 4 eurocent.

Datum : 11 september 2007
Nummer : P2739
Informatie : Ursula Elskamp (06 5311 4284) en Jack Luiten (06 5373 6017)