Gemeente Schiedam


September

Burgemeester Verver-Aartsen stelt de nieuwe grondreinigingsinstallatie van Boskalis Dolman in gebruik

11 september 2007

10 Jarig jubileum
Sinds 1997 reinigt Boskalis Dolman op haar locatie aan de Nieuwe Waterwegstraat 52 te Schiedam verontreinigde grond. De grond wordt extractief verwerkt (gewassen met water) en is na reiniging geschikt voor hergebruik, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan een duurzame samenleving. Sinds 1997 zijn ruim 1,5 miljoen ton verontreinigde grond en andere minerale stromen verwerkt. Daarmee is de reinigingslocatie in Schiedam landelijk één van de grootste in zijn soort en vervult een belangrijke positie in de Regio Rijnmond. Om dit 10-jarig jubileum te vieren zijn vele relaties uitgenodigd voor een Open Dag, welke op 14 september s middags plaatsvindt.

Nieuwe reinigingsinstallatie
Begin 2007 heeft het management van Boskalis Dolman het besluit genomen om de verouderde vaste installatie van de reinigingslocatie Schiedam te vervangen voor een state of the art mobiele grondreinigingsinstallatie. De installatie is volledig in containerskids uitgevoerd voor een snelle (de)mobilisatie. Daarnaast is de innovatieve installatie volledig geautomatiseerd middels een geavanceerde PLC-besturing. Met diverse meet- en regelapparatuur in combinatie met zelf ontwikkelde programmatuur kan de installatie eenvoudig worden ingeregeld en kunnen diverse procesparameters worden gerapporteerd. Het bouwteam en de leveranciers hebben dit voorjaar hard gewerkt om de nieuwe installatie in juli af te krijgen.

Op 11 juli werd de oude installatie voor de laatste keer stilgezet. Alle installatie onderdelen worden voorlopig in opslag gehouden en zullen te zijner tijd worden gereviseerd. Voordat de nieuwe installatie kon worden geplaatst is het terrein ter plaatse grondig aangepakt. Zo is de afwatering verbeterd, het asfalt overlaagd en de opslag voor vrijkomende deelstromen vernieuwd. Half juli werden de eerste nieuwe installatie onderdelen aangevoerd. Vanwege mobiliteit zijn de onderdelen in containerskids gebouwd. Hierdoor konden de skids snel en in korte tijd op de juiste plaats worden neergezet. Het inpassen en opmaat installeren van al het leidingwerk en de elektrotechnische bekabeling vergde meer tijd. Op 3 augustus j.l. werden de eerste tonnen grond als proefverwerking succesvol ingevoerd.

De officiële ingebruikname zal tijdens de Open Dag van 14 september geschieden. Burgemeester Verver-Aartsen zal de nieuwe grondreinigingsinstallatie van Boskalis Dolman dan feestelijk in gebruik stellen.