Dienstenbond CNV

Nieuws

10 september 2007

Eerste stap naar Sociaal Plan fusie bloemenveilingen gezet

Afgelopen vrijdag, 7 september, heeft CNV Dienstenbond gesproken met de directies van de Bloemenveiling Aalsmeer en FloraHolland over het Sociaal Plan. Dit Sociaal Plan moet de mogelijke personele en sociale gevolgen van de fusie tussen beide bedrijven opvangen. In deze gesprekken is CNV Dienstenbond het op hoofdlijnen eens geworden over een aantal uitgangspunten. De meest belangrijke daarvan is dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Komende maand zullen de uitgangspunten nader uitgewerkt worden. Begin oktober worden vervolgens de onderhandelingen over het Sociaal Plan hervat.

Geen gedwongen ontslagen
Aangezien de fusie consequenties kan hebben voor het personeel is het belangrijk dat er een goed Sociaal Plan komt. Dit Sociaal Plan moet mogelijke negatieve personele en sociale gevolgen van de fusie opvangen. Samen met kaderleden bij de VBA en FloraHolland heeft CNV Dienstenbond eerder al een aantal uitgangspunten geformuleerd. Voor CNV Dienstenbond staat voorop dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen. Als er als gevolg van de fusie toch functies komen te vervallen kan dat dus niet betekenen dat medewerkers ontslagen worden. FloraHolland heeft op zo'n moment de verplichting zich maximaal in te spannen om deze boventallige medewerker te begeleiden naar ander werk binnen de veiling.

Begeleiding van werk naar werk
De begeleiding van werk naar werk staat daarmee centraal. Dit werk moet vervolgens wel 'passend' zijn. Dat betekent dat er rekening gehouden moet worden met onder andere het opleidings- en beloningsniveau, de functie-inhoud, werkervaring, werk- en reistijden en persoonlijke omstandigheden van de medewerker. Als de boventallige medewerker vrijwillig afziet van de begeleiding naar ander werk en zelf buiten de veiling een andere baan heeft gevonden, dan komt daar een vertrekvergoeding tegenover te staan. De veilingdirecties hebben aangegeven deze lijn van CNV Dienstenbond te steunen. Daarmee zijn CNV Dienstenbond en de veilingdirecties het op hoofdlijnen eens over de uitgangspunten.

Het vervolg
Nu CNV Dienstenbond het met de veilingen op hoofdlijnen eens is geworden over een aantal uitgangspunten is het belangrijk dat deze omgezet worden in uitvoerbare, heldere en goede regelingen. In de komende maand zal daar hard aan gewerkt worden door vakbonden, kaderleden en veilingen. Vervolgens zullen begin oktober de onderhandelingen hervat worden en zal blijken of er daadwerkelijk tot een goed Sociaal Plan gekomen zal worden. Uiteraard hebben de leden van CNV Dienstenbond het laatste woord en kunt u stemmen over de inhoud van het Sociaal Plan.

Samen sterk!
U leest het; CNV Dienstenbond zit er bovenop! Dat doen wij voor de leden, maar ook de niet-leden gaan de consequenties van de fusie zien. Daarom is het goed om lid te zijn van een bond die actief en positief-kritisch aan de slag gaat voor de leden en werk maakt van een goed Sociaal Plan. Samen staan we immers sterk! Maak daarom uw collega lid met de bon aan de achterzijde.

Voor vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze nieuwsbrief kunt u terecht bij de volgende bestuurders:

Voor leden werkzaam bij FloraHolland:

Martijn den Heijer 010-2651111
m.denheijer@remove-this.cnvdibo.nl

Voor leden werkzaam bij de VBA:

Wessel Breunesse 035-6460580
w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl