Gemeente Leeuwarden

Effectiever stadionomgevingsverbod ingevoerd

Bron: Gemeente Leeuwarden (11-09-2007) Het Leeuwarder college van b. en w. heeft ingestemd met de aanpassing van het huidige stadionomgevingsverbod, zodat de politie zonder noodbevel effectief handelend kan optreden rondom het Cambuurstadion. De afgelopen jaren is door de politie team Leeuwarden, de BVO Cambuur en de gemeente Leeuwarden fors geïnvesteerd om het voetbalgerelateerde geweld aan te pakken. Uit de tussenevaluaties van deze integrale aanpak blijkt dan ook dat problemen rond voetbalvandalisme vrijwel niet meer in het stadion plaatsvinden, maar vooral ontstaan buiten het stadion voor of na de wedstrijd bij het `verwelkomen' dan wel `uitzwaaien' van de bezoekende supporters.

In 2002 is de bestuurlijke maatregel Stadionomgevingsverbod opgenomen in de APV, hetgeen heeft geresulteerd in tientallen stadionomgevingsverboden die zijn uitgereikt. Een probaat middel om de veiligheid en de rust te kunnen waarborgen als het gaat om enkelingen. Na 5 jaar was het tijd geworden de voetbalgerelateerde artikelen in de APV te herzien. Ten eerste omdat daar vanuit de gemeente en partners behoefte aan was, ten tweede omdat de VNG in april 2007 alle gemeenten met een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) een brief heeft gestuurd, waarin wordt geadviseerd verouderde APV-artikelen aan te passen en nieuwe artikelen op te nemen, zodat het lokaal bestuur sneller en efficiënter kan handelen bij calamiteiten rondom het betaald voetbal.

De verouderde artikelen in de APV zijn aangepast. Ook zijn het uitvoeringsprotocol stadionomgevingsverbod en het uit te reiken formulier stadionomgevingsverbod geactualiseerd. Twee nieuwe artikelen `Verwijderingsplicht voetbalsupporters en `Supportersstromen' zijn opgevoerd met name voor de situatie dat vele "supporters" zich schuldig maken aan rellen en opruiend gedrag rondom het stadion. Met deze artikelen in de APV is het niet direct nodig om een noodbevel af te kondigen, maar kan de politie wel effectief handelend optreden. Dit herziene beleid is tot stand gekomen in nauw overleg met Politie Fryslân, team Leeuwarden, het Openbaar Ministerie en de BVO Cambuur.