Openbaar Ministerie

Internationale drugs- en witwasbende opgerold

Rotterdam, 11 september 2007
Door internationale samenwerking van de Nationale Recherche en het Landelijk Parket met de autoriteiten in Brazilië en Uruguay is een internationale drugsorganisatie opgerold.

Vandaag heeft de Nationale Recherche twee verdachten aangehouden. Al eerder, op 22 augustus, zijn in Nederland twee verdachten aangehouden, waaronder de hoofdverdachte. Zij werden aangehouden nadat in een onderzoek van de Braziliaans autoriteiten op 18 augustus een partij van 485 kilo cocaïne in Uruguay werd onderschept.

De verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij de voorbereiding van de invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland en het witwassen van drugsgelden. Het vermoeden is dat zo 21 miljoen euro is witgewassen.

De Braziliaans autoriteiten hadden informatie dat zaterdag 18 augustus een partij drugs per vliegtuig vanuit Bolivia zou worden overgevlogen naar Salto in Uruguay om van daaruit verscheept te worden naar Europa. Op het moment dat het vliegtuig in Uruguay landde greep de Uruguyaanse politie in. In het vliegtuig werden 13 plastic pakketten met in totaal 485 kilo cocaïne aangetroffen. Tevens werd hierbij de Braziliaanse hoofdverdachte aangehouden. Hij wordt gezien als de leverancier van de verdovende middelen aan de Nederlandse verdachten.

Uit het onderzoek van de Nationale Recherche is gebleken dat de Nederlandse hoofdverdachte nauwe contacten onderhield met de drugsleverancier in Brazilië. Hij zorgde ervoor dat grote sommen geld in contanten naar Brazilië werden overgebracht via geldkoeriers.

Ook bestaat het vermoeden dat hijzelf meerdere keren naar Brazilië is gereisd om een geldbedrag van enkele miljoenen euroâs over te brengen naar de leverancier van de verdovende middelen. Soms werden de geldbedragen via diverse rechtspersonen in Nederland, Spanje, België, en Dubai giraal overgeboekt. De gelden zijn vermoedelijk witgewassen door middel van de aankoop van onroerende goederen. Het bureau ontnemingen openbaar ministerie (BOOM) heeft beslag gelegd op vijftien panden in Rotterdam.

De vandaag aangehouden verdachten worden gezien als criminele dienstverleners die vermoedelijk optraden als geldkoeriers.

De verdachten, variërend in leeftijd van 38 tot 52 jaar, zijn bijna allemaal afkomstig uit Rotterdam. De hoofdverdachte heeft geen vaste woon- en verblijfplaats.

De raadkamer van de rechtbank heeft deze week de voorlopige hechtenis van de twee eerder aangehouden verdachten verlengd.

Bij doorzoekingen van vijf woningen en vier bedrijfspanden in Rotterdam zijn administratie, twee autoâs, een boot, duikmateriaal, jetskiâs en een geluidsstudio in beslag genomen.

De Nationale Recherche heeft in het onderzoek nauw samengewerkt met de autoriteiten van Brazilië, Uruguay, België en de Verenigde Arabische Emiraten.
In het onderzoek van de Braziliaans autoriteiten zijn naast de hoofdverdachte nog 14 personen aangehouden.

Beelden inbeslagname cocaïne in Uruguay

Voor informatie: Desirée Leppens