Gemeente Moerdijk


De wijk Zoetendaal kan in de steigers om eruit te komen als een nieuwe wijk met appartementen, winkels, een brede school en een volledig nieuw ingerichte openbare ruimte. Door het besluit van Gedeputeerde Staten over het bestemmingsplan Serena, wordt dat mogelijk. Aan het lange wachten door inwoners van de wijk en het gemeentebestuur, komt een einde. Bewoners willen graag voortgang, dat valt op te merken uit het geringe aantal zienswijzen die tegen het bestemmingplan zijn ingediend. In 2010 is het totale project gerealiseerd.

Het nieuwe plan bestaat uit de sloop van 20 appartementen, het restant van het schoolgebouw én het leegstaande winkelcentrum. De Regenboogschool wordt elders in Zevenbergen gerealiseerd, daar wordt nog op gestudeerd. In de wijk Zoetendaal komt vervolgens een nieuwe brede school. De basisschool de Arenberg krijgt aanvullende voorzieningen zoals een peuterspeelzaal en buitenschoolse kinderopvang. Het zogenoemde zorgblok gaat uit 25 zorgappartementen én een ouderensteunpunt bestaan en het commerciële blok bestaat uit een supermarkt, cafetaria, parkeerkelder én daarboven 31 koopappartementen. Verder worden 24 (gedifferentieerde) grondgebonden woningen gerealiseerd. Om de wijk af te maken wordt het openbare gebied volledig geherstructureerd.

Al sinds eind jaren negentig is de wijk Zoetendaal onderwerp van gesprek. In 2002 werd een plan gelanceerd waar een forse subsidiebijdrage van de provincie voor nodig was. Die bijdrage kwam er echter niet en het plan stierf een stille dood. Na de brand in april 2003 is de nieuwe planontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. Het bestemmingsplan Serena maakt die ontwikkeling mogelijk. Omdat de noodlokalen van de school een doorn in het oog zijn van sommige wijkbewoners, wordt nu hard gewerkt aan de bouw van de brede school. Begin 2008 wordt de school opgeleverd en kunnen de noodlokalen worden verwijderd. Daarna wordt gestart met het commerciële en het zorgblok. In 2010 is de wijk volledig ingericht en zal het beeld van Serena (afgeleid van Sirene = Zeemeermin) een prominente plaats hebben gekregen.