Jongeren willen groene coaches in Tweede Kamer

11/09/2007 17:06



Stichting Natuur En Milieu



"Benoem groene coaches in de Tweede Kamer die per fractie moeten letten op duurzaamheid. "Start een landelijke campagne om duurzaamheid te promoten en geef als Kamer daarbij het goede voorbeeld". Dit zijn twee voorbeelden uit de petitie die 17 jongeren van de Nationale Jeugdraad vandaag aanbieden aan de Tweede Kamer. Ze spraken twee dagen met de bedrijfsvoering, medewerkers en 17 individuele Kamerleden waaronder Rita Verdonk, Femke Halsema en Jaques Tigchelaar. Met dit project wil de Nationale Jeugdraad in samenwerking met Stichting Natuur en Milieu de Tweede Kamer nu aanzetten tot actie. Over drie maanden komen de jongeren terug om te controleren wat de Tweede Kamer concreet gedaan heeft.

Jongeren bieden vandaag de Tweede Kamer hun adviezen in de vorm van een petitie aan. Na twee dagen lang interviews en flinke discussies gevoerd te hebben zijn zij tot een aantal adviezen gekomen;

Tweede Kamerleden moeten zich meer bewust zijn van hun voorbeeldfunctie voor de Nederlanders.
- Neem als volksvertegenwoordiger je verantwoordelijkheid.
- Laat zien welke duurzame maatregelen de Tweede Kamer neemt. Start een nieuwe campagne bijvoorbeeld: "Onze kantine is in 2010 honderd procent duurzaam! Jouw keuken ook?"
- Wees ambitieuzer! Bespaar in de Tweede Kamer tien procent energie per jaar!
- De Vrom commissie moet eenduidiger samenwerken.

- Meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs.

Interne communicatie in de Tweede Kamer tussen bedrijfsvoering en Kamerleden moet beter.
- Duurzame huisregels als aanvulling op bestaande huisregels
- Een digitale nieuwsbrief met tips over bijvoorbeeld dubbelzijdig printen
- Per fractie een groene coach instellen

- Prijs voor de meest duurzame fractie (controle over drie maanden)
- Meer duurzame producten in plaats van wegwerpproducten

Als algemene aanbeveling willen de jongeren dat zij elk jaar in de Tweede Kamer terug kunnen komen om duurzaamheid op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Ook hebben de jongeren verschillende inhoudelijke punten aangekaart. Zo is er in 2005 door de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin werd vastgelegd dat een zo groot mogelijk deel van de overheidsuitgaven (40 miljard) duurzaam ingekocht dient te worden. Het viel de jongeren op dat de concrete maatregelen hiervoor nog ontbreken.

De Nationale Jeugdraad en Natuur en Milieu wil dat jongeren meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij belangrijk vinden. Samen met Natuur en Milieu wil de Jeugdraad politici een extra impuls geven om rekening te houden met de belangen van jongeren. Deze twee dagen maken deel uit van 'Doe mee!', een project voor en door jongeren over duurzame ontwikkeling. Via vier debatten, een enqu(ee)te en bovenstaand project in de Tweede Kamer worden de wensen en ideeën verzameld van jongeren. 'Doe Mee!' wordt financieel ondersteund door Leren voor Duurzame ontwikkeling, een overheidsprogramma uitgevoerd door SenterNovem, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl en www.natuurenmilieu.nl





http://www.jeugdraad.nl