Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Handboek Model:

Nederlandse fotomodellen veel gevraagd

Nederlandse fotomodellen zijn over de hele wereld gewild. Volgens Maartje Blijleven, auteur van het handboek voor beginnende fotomodellen 'beauty with brains' komt dat omdat de Nederlandse modellen nuchter en vrij zakelijk zijn. Blijleven was zelf tien jaar fotomodel, ze reisde over de hele wereld. In haar boek geeft ze tips op zakelijk gebied, wat moet je weten en wat je wel en vooral ook niet moet doen. Door aandacht voor modellenwerk zoals bij Holland's next topmodel proberen steeds meer mensen de stap naar het modellenwerk te maken.

Beauty with Brains is speciaal geschreven voor modellen die aan het begin van hun carrière staan. Naast schoonheid wordt er van fotomodellen een grote portie zakelijkheid verwacht. Uit onderzoek van Maartje bleek dat veel modellen niet wisten waar ze belangrijke beroepsinformatie vandaan moesten halen. Sterker nog: de meeste modellen deden maar wat. Ze wilden hun zaken wel goed regelen, maar hadden simpelweg de tijd en kennis niet om alles uit te zoeken. Maartje schreef de eerste editie van het boek als onderdeel van haar studie communicatie. Dat deel is inmiddels allang uitverkocht, voor de tweede editie heeft ze veel nieuwe zakelijke informatie toegevoegd.

Het boek begint met algemene informatie over modellenwerk, gevolgd door informatie die je nodig hebt als zelfstandig ondernemer het boek eindigt met informatie over werken in het buitenland.

Verschillende culturen

Modellen werken in verschillende landen met heel verschillen de culturen. Bureaus in Parijs verwachten schoonheid, een goede houding, aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Kleed je in Parijs basic, maar wel vrouwelijk. Je kunt daar echt niet aankomen in je spijkerbroek en wollen trui, want de Fransen houden van klasse. Japanse bureaus hebben graag Nederlandse modellen die er jong, fris en meisjesachtig uitzien. Je mag vooral niet te lang zijn, want Japanners zelf zijn ook niet zo groot. Verder verwacht een Japans bureau dat je de afspraken uit het contract nakomt en moeite doet om de Japanse cultuur te begrijpen. Maartje Blijleven beschrijft het modellenwerk in de landen waar Nederlandse modellen werken, Nederland, België Spanje, Engeland, Duitsland, Zuid-Afrika, Frankrijk, Amerika en Japan.

Zakelijk

Een model heeft veel nodig, een basisgarderobe maar ook een portfolio en sedcards. Om te zorgen dat er geld binnenkomt is er ook zakelijk inzicht nodig. Ook modellen moeten denken aan het opbouwen van een klantenbestand, belastingen en administratie. Hoe begin ik aan een carierre als fotomodel? Wat moet ik weten? Hoe kom je aan opdrachten? Hoe werkt het maken van een reportage? Wat is een shoot? Werken in het buitenland als model. Over geld verdienen als model, belastingen en verzekeringen. Maartje Blijleven kent de wereld van de modellen van binnenuit.

----------
NOOT voor de redactie,