Gemeente Arnhem

Arnhem Vastgoed Rapportage 2007(11-09-07)
Economische opleving ook positief voor gemeentelijke projecten De nog steeds durende economische opleving, zal ook op gemeentelijke projecten een positief effect hebben. Dat is althans het algemene beeld dat uit de onlangs verschenen Arnhem Vastgoed Rapportage naar voren komt. Op het gebied van woningbouw zijn de komende tien jaar voldoende nieuwbouwwoningen gepland om aan de Arnhemse woningvraag te kunnen voldoen. Na 2017 echter is er geen zicht op locaties waar verder (grootschalige) woningbouw kan worden ontwikkeld. Een constatering die in stadsregioverband verder onderzocht zou moeten worden.

De Arnhem Vastgoed Rapportage is een jaarlijks terugkerend rapport dat de gemeentelijke projecten analyseert vanuit marktperspectief, waarin de vragen Kan de markt deze projecten aan en zijn ze wel of niet beleidsmatig wenselijk? centraal staan. Om markttechnische uitspraken te kunnen doen zijn de eigen gebiedsontwikkelingen bekeken in relatie tot de regionale en/of Arnhemse vastgoedmarkt, inclusief particuliere ontwikkelingen. Hierbij worden nadrukkelijk het programma (kantoren, woningen, etc.), de fasering en (grond)prijzen in de projecten tegen het licht gehouden.

Kantoren en detailhandel
Gezien het reeds bestaande overaanbod van kantoren wordt in de Vastgoedrapportage geen ruimte voor extra kantoorontwikkeling in Arnhem voorzien. Wel is het voor het geplande kantoorprogramma in de toekomst gewenst om mogelijkheden open te houden voor aanpassingen en omzettingen van bijvoorbeeld kantoren naar andere functies, zoals wonen.

Het geplande winkelprogramma binnen de Arnhemse detailhandelsplannen is in het huidige economische klimaat in evenwicht met de vraag. Voor de zogeheten perifere detailhandel waaronder tuincentra, bouwmarkten e.d. - bestaat echter het risico dat de gunstige condities onvoldoende zijn om alle bestaande plannen in de regio Arnhem-Nijmegen te realiseren. Regionale afstemming, segmentering en onderzoek in de A325-zone voor het winkelprogramma heeft plaats gevonden. Nader onderzoek naar markttechnische haalbaarheid van de plannen vindt plaats.

Leisure en tEMT
Marktpartijen tonen steeds meer interesse om zogeheten leisure-ontwikkelingen (horeca, vermaak, sport, welness, hotels, e.d.) in Arnhem te realiseren. Om dit vanuit de gemeente beter te kunnen faciliteren, is het uiteraard wenselijk om leisure programmatisch, prijstechnisch en ruimtelijk te volgen.

Wat de grootschalige ontwikkeling van bedrijventerrein Koningspleijn betreft is voor het profiel toegepaste Energie- en MilieuTechnologie (tEMT) gekozen. Verschillende, in die sector werkzame bedrijven hebben inmiddels interesse getoond om zich te vestigen op Koningspleijn. En uiteraard zet de gemeente zelf ook zwaar in op het aantrekken van bedrijvigheid voor dit specifieke concept.