Socialistische Partij

Eindelijk onafhankelijk onderzoek naar ProRail

11-09-2007 * Na lang aandringen van de SP heeft minister Eurlings eindelijk een onafhankelijk onderzoek naar spoorbeheerder ProRail toegezegd. Dit onderzoek moet duidelijk maken waarom er zoveel storingen en onveilige situaties op het spoor voorkomen sinds de NS is opgeknipt in een vervoersbedrijf en een spoorbeheerder.

De SP drong al langer aan op een grondig onderzoek naar ProRail. Eerder deed de Tweede Kamer zelf onderzoek en concludeerde dat er veel mis gaat. Helaas bleven maatregelen nog uit. Recente gebeurtenissen met computerstoringen, wisselstoringen, spoorspattingen en vertragingen bij nieuwe spoorbeveiliging tonen aan dat een beter onderzoek hard nodig is, en dat er snel maatregelen moeten worden getroffen.

SP-Kamerlid Emile Roemer: "Gisteren lag weer het hele treinverkeer in Midden-Nederland plat. ProRail heeft geen idee wat er allemaal aan de hand is en de reizigers moeten het maar over zich heen laten komen. Zelfs de noodplannen bij een grootschalige spoorstoring worden niet goed uitgevoerd. Hopelijk zal het onafhankelijke onderzoek dat de minister nu eindelijk laat doen hier snel iets aan veranderen."