Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 11 september 2007

11 Sep 2007


1. Schriftelijke vragen Drenthe Beweegt
Gedeputeerde staten hebben in een brief gereageerd op schriftelijke vragen over de campagne Drenthe Beweegt door de VVD-fractie. De brief is verstuurd naar de leden van provinciale staten.


2. Impuls voor innovatie zuidoosten van Drenthe Gedeputeerde staten hebben ingestemd met een plan van aanpak voor het realiseren van innovatieve projecten in het zuidoosten van Drenthe. De provincie draagt 72.000 euro bij in de totale kosten van het 180.000 euro kostende project, waarin naast de provincie Emmen, Coevorden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven deelnemen. Het project zal zich dit en volgend jaar richten op vier clusters, te weten kunststoffen en composieten, de bredere maakindustrie, logistiek en transport én grote ondernemingen in de zogenoemde Leisure Sector (ontspanning en vrije tijd). In ieder van deze clusters worden onder meer workshops gehouden, waarin vernieuwende en prikkelende thema's worden aangedragen. Tijdens ronde tafel bijeenkomsten worden de ideeën verder uitgewerkt, waarvoor vervolgens plannen van aanpak worden opgesteld. Een begeleidingsgroep, waarin Drenthe, Emmen en Coevorden zijn vertegenwoordigd, kijkt aan de hand van tussenevaluaties of het project naar wens verloopt of moet worden bijgesteld. Het project moet uiteindelijk een krachtige impuls geven aan de economie van het zuidoosten van Drenthe.


3. PMJP-geld voor landelijk gebied en schaapskuddes Gedeputeerde staten hebben een aantal subsidieaanvragen in het kader van het provinciaal Meerjarenprogramma 2007-2013 positief beoordeeld. Voor diverse schaapskuddes in Drenthe is een bedrag van ruim 2 ton uit het pMJP beschikbaar gesteld. Voor de schaapskuddes op het Hijkerveld en Doldersummerveld trekt het college bijna 86.000 euro uit, voor de Holtinger schaapskudde, de kudde van het Balloërveld, Ruinen en Westerbork ieder 28.000 euro en nog eens 16.000 voor de kudde in de gemeente Borger-Odoorn. Tegelijk met de steun voor deze schaapskuddes heeft het college de regeling in het pMJP 2007-2013 aangepast. Een resterend tekort van ruim 16.000 euro wordt gefinancierd uit de Reserve Stimulering Vitaal Platteland. Er ontstond een financieel gat door een lagere bijdrage van het ministerie van Landbouw voor de schaapskuddes. De kuddes zijn van belang voor instandhouding van heideterreinen en leveren een bijdrage aan de landschappelijke waarde.
Voor kavelruil in Schoonebeek trekt het college 650.000 euro uit. De kavelruil beoogt verbetering van 800 hectare landbouwgronden. Daarnaast worden met het project gronden voor de ecologische hoofdstructuur verworven. Voor de kavelruil Oosteinde is ruim 18.000 beschikbaar uit het pMJP.
De provincie steunt de nationale parken Dwingelderveld en het Drents-Friese Woud met een bedrag van in totaal bijna 440.000 euro. Beide parken stellen jaarlijks een bestedingenplan op. Die plannen richten zich op beheer en onderhoud van de natuurgebieden, maar bijvoorbeeld ook op voorlichtingsactiviteiten.
Het college heeft eveneens een viertal wijzigingen doorgevoerd in de regeling van het provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied 200-2013 (pMJP). Naast een wijziging ten aanzien van schaapskuddes, zijn de andere aanpassingen zijn van invloed op bedrijfsverplaatsingen en landinrichting. Samen met de overige provincies heeft Drenthe zich sterk gemaakt voor een regeling die bedrijfsverplaatsing mogelijk moet maken. Het college heeft hiervoor een regeling in het leven geroepen die nu samen met de provincies Groningen en Friesland zal worden aangemeld in Brussel.


4. Provincie maakt extra ligplaatsen voor winter Het aantal ligplaatsen voor schepen in de winterperiode is vanaf komend seizoen uitgebreid. Het college heeft daarvoor het ligplaatsbeleid aangepast. De aanpassing komt tegemoet aan de wens van bootbezitters die om meer mogelijkheden voor winterstalling vroegen. Voor de winterperiode zijn een aantal locaties in de provincie aangewezen waar men in de winter, van 1 november tot
1 april, ligplaats mag nemen zonder daarvoor een ontheffing te hoeven aanvragen. Bootbezitters kunnen volstaan met een melding. Het liggeld bedraagt 100 euro voor de hele winterperiode. Tot nu toe moesten bootbezitters een ontheffing aanvragen. Op verschillende plaatsen zijn plannen voor recreatieve havenvoorzieningen, maar die zijn op korte termijn niet gereed.
Het nieuwe ligplaatsbeleid past in de ontwikkelvisie voor een samenhangende recreatietoervaart in Noordoost Nederland en de aangrenzende Duitse regio. In 2002 en 2003 stelde de provincie nieuw beleid op dat mede was gericht om ongewenst aanmeren tegen te gaan. Sinds de inwerkingtreding zijn circa 70 onbeheerde of slecht beheerde boten uit provinciale vaarwegen verwijderd of door eigenaren weggehaald. Het college vindt verruiming op zijn plaats. Wel blijven de criteria voor aanlegplaatsen in stand. Ligplaatsen zijn op bepaalde plaatsen nautisch, waterhuishoudkundig, landschappelijk, ecologisch of om recreatieve redenen ongewenst. De provincie zal het beleid ook de komende tijd blijven handhaven.


5. Overzicht van verleende subsidies op grond van het Actieplan cultuurbereik
Het college heeft een overzicht ontvangen van de verleende subsidies voor de 2e helft van 2007 op grond van het Actieplan cultuurbereik. Met het Actieplan wil de provincie cultuur bij een breder publiek op de agenda krijgen.


6. Schriftelijke vragen patiëntenstop in de thuiszorg Gedeputeerde staten hebben de vragen gesteld door de statenfracties van PvdA en
Groen Links over de patiëntenstop in de thuiszorg beantwoord.


7. Conceptreglementen waterschappen
Gedeputeerde staten hebben de conceptreglementen voor de waterschappen Hunze en Aa's, Noorderzijlvest, Reest en Wieden en Velt en Vecht vastgesteld. De reglementen liggen vanaf
17 september 2007 zes weken lang terinzage.
Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.