Gemeente Barneveld


College Barneveld: Rondweg Voorthuizen niet langer uitstellen

Afbeelding bij bericht

De gemeente Barneveld wil de aanleg van een rondweg om het dorp Voorthuizen niet langer uitstellen. Hoewel de oostelijke omleiding veruit de voorkeur van de gemeente heeft, is het niet voorstelbaar, dat de provincie Gelderland in deze periode alsnog voor de oostelijke variant kiest. Barneveld onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor een adequate ontsluiting van bedrijventerrein Harselaar en betrekt de uitkomsten van dit onderzoek bij de procedure voor de uitbreiding van Harselaar-Zuid.

De tracékeuze voor de rondweg om Voorthuizen is onderwerp geweest van de Provinciale Statenverkiezingen van 2007. In het Coalitieakkoord 2007-2011 'Gelderland maakt het verschil' is de westelijke omleiding om Voorthuizen vastgelegd. De gemeente Barneveld blijft voorstander van een oostelijke omleiding, omdat hiermee niet alleen de ontsluiting van het uit te breiden bedrijventerrein Harselaar kan worden geregeld, maar ook omdat dit de meest duurzame en het meest toekomstvaste alternatief is. De provincie Gelderland houdt vast aan een westelijke omleiding en bereidt zich nu voor op de procedure om de westelijke omleiding te realiseren.

De gemeente Barneveld is gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van een verbindingsweg tussen de Apeldoornsestraat en de Rubensstraat. Deze verbindingsweg maakt geen deel uit van de westelijke omleiding, maar de gemeente overlegt wél met de provincie over de procedure en financiën. Het is bijvoorbeeld belangrijk, dat de verschillende procedures op elkaar worden afgestemd.

Ontsluiting Harselaar
Goudappel Coffeng uit Deventer onderzoekt op dit moment de ontsluitingsmogelijkheden van het bedrijventerrein Harselaar. De gemeente Barneveld wil het bestaande bedrijventerrein Harselaar uitbreiden met ongeveer 100 hectare. Deze uitbreiding staat bekend als Harselaar-Zuid. Om deze uitbreiding mogelijk te maken, is nader onderzoek naar de ontsluitingsmogelijkheden nodig, omdat zowel de toename van het verkeer als de gewenste uitbreiding voor extra verkeersbewegingen zullen zorgen. De bereikbaarheid en de leefbaarheid van het bedrijventerrein Harselaar komen daardoor onder druk te staan. Dit onderzoek is naast de keuze voor de westelijke omleiding om Voorthuizen ook opgenomen in het provinciale Statenakkoord. Dan zal ook blijken of op langere termijn een meer oostelijk gelegen aansluiting op de A1 gewenst is.

De gemeente Barneveld verwacht, dat eind 2007 duidelijkheid ontstaat over de meest adequate ontsluiting van het bedrijventerrein Harselaar en betrekt de uitkomsten bij de verdere procedures voor de uitbreiding van dit bedrijventerrein.

Barneveld, 11 september 2007
Persbericht 07106
Mutatiedatum 11/09/2007