SP Noord-Holland


De provincie houdt van asfalt

11-09-2007 * Een jaar of tien, misschien al weer vijftien, geleden is bij het goedkeuren van de groei van het aantal passagiers op Schiphol tot maximaal 40 miljoen (later is hier overigens 44 miljoen van gemaakt...) afgesproken dat 40% van het aantal verkeersbewegingen van en naar de luchthaven met het openbaar vervoer moet plaatsvinden. Terwijl de grenzen aan de groei van de luchthaven telkens worden losgelaten, door gemaakte afspraken en regels te herzien, roept de provincie Noord-Holland nu om meer asfalt. Volgens de SP kan en moet het openbaar vervoer nog zoveel beter.

In het nieuwsbericht op de provinciale website staan nergens de woorden "openbaar vervoer, bus en trein". Wel komen woorden voor als "verbetering wegennet, capaciteitsuitbreiding A4 en uitbreiding naar 2 x 3 rijstroken op korte termijn". Kortom: weer asfaltprojecten en géén OV.

Misschien is het een idee als de provincie Noord-Holland zich eerst eens gaat inspannen om het aan de inwoners van de regio beloofde openbaar vervoer zodanig te verbeteren en eventuele andere maatregelen te treffen dat daadwerkelijk minimaal 40% van verkeersbewegingen van en naar Schiphol met het openbaar vervoer plaatsvindt? Dat lijkt de SP eerlijker, zinniger en milieuvriendelijker dan wat de provincie nu doet: hard schreeuwen om meer asfalt. Bovendien: hoe meer mensen in bus en trein, hoe korter de files rondom Schiphol zullen zijn.