Ingezonden persbericht


Amsterdam, 6 september 2007

2007/066/BH

Miss Onbeperkt Nederland, Reni de Boer, opent MS-eiland op Second Life

VU medisch centrum biedt mensen met multiple sclerose een virtuele mogelijkheid om elkaar te ontmoeten

Hoe kan VU medisch centrum 3D-communicatie gebruiken voor haar doelstellingen? Dit is het uitgangspunt geweest van het experiment MS island VUmc dat op 11 september 2007 gelanceerd wordt op Second Life. VUmc doet dit samen met VUmc MS Centrum Amsterdam en drie nauw samenwerkende Nederlandse MS organisatie: Stichting MS Research, MS Vereniging Nederland en MS-web. De internationale MS federatie (MSIF) levert ook een aanzienlijke bijdrage aan het project.

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van de hersenen en het ruggenmerg waarbij er schade ontstaat aan het isolatiemateriaal (myeline) dat rondom de zenuwen zit. De symptomen kunnen zijn: vertroebeld zicht, tintelingen, verlies van evenwicht en vermoeidheid. Bij de meeste mensen ontwikkelt de ziekte zich steeds progressiever. Met het MS-eiland hopen we dat er een community ontstaat van vaste bezoekers. Het eiland is bedoeld voor mensen met MS, maar ook voor hun partners en geĂŻnteresseerden, om ze te helpen bij het omgaan met MS.

Het unieke van het MS island VUmc is dat het niet alleen fungeert als ontmoetingsplaats voor mensen met MS, maar dat er ook voorlichting wordt gegeven. Bij binnenkomst kan men op de agenda zien wat er te doen is. Zo zijn er op vaste tijden mensen aanwezig in de MS-pub om bezoekers te woord te staan. Ook zijn er regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten, over wat MS is en hoe hier mee om te gaan. De eerste maanden wordt het MS-eiland gezien als experiment, mocht het een succes zijn dan zal het uitgebreid worden met meer toepassingen.

Op het eiland staat een groot gebouw met verschillende ruimtes. In de entreehal is algemene informatie over VUmc te vinden. De hele bovenverdieping is gewijd aan MS. De MS-pub is bedoeld als ontmoetingsplek, bij MS-info worden mensen doorverwezen naar verschillende websites met informatie over MS, MS-life laat het leven zien van 3 avatars met MS. In MS-college worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

De ABN-AMRO heeft het MS island VUmc mogelijk gemaakt door het beschikbaar stellen van het eiland in Second Life.

Noot voor de redactie

U bent uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de opening op 11 september 2007 van 16.00 tot 18.00 uur.

U kunt hiervoor naar VUmc komen, maar u kunt de opening ook op Second Life volgen (zoek op MS Island VUmc of op werktitel 4 unlimited 22). Het gebouw op het eiland is afgeschermd, dus u kunt het voor 11 september niet betreden. U wordt vriendelijk verzocht u aan te melden mocht u bij de opening op VUmc aanwezig willen zijn.

Programma

Welkom

VUmc en MS Centrum Amsterdam op SL

MS organisaties op SL

Betekenis SL voor iemand met MS

Opening

Tour over eiland

Borrel

Dorinda Roos

directeur Stichting MS Research

Bernie Hermes

dienst communicatie VUmc

Beatrice Boots

vicevoorzitter MSweb

Reni de Boer

Ambassadeur Onbeperkt Nederland

Reni de Boer

Ambassadeur Onbeperkt Nederland

Annette van der Goes

VUmc MS Centrum Amsterdam

Websites betrokken organisaties

www.vumc.nl

www.mscentrumamsterdam.nl

www.msresearch.nl

www.msvereniging.nl

www.msweb.nl

www.msif.org

Aanmelden voor opening

Wilt u aanwezig zijn bij de opening op VUmc, neem dan contact op met Bernie Hermes, e-mail: b.hermes@vumc.nl of telefoon: (020) 444 3444.

Achtergrondinformatie (