Time : 15:41:12
Date : 07 September 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Vogelgriep : verlenging beschermingsmaatregelen voor het najaar

Binnenkort begint de trek van wilde vogels naar het zuiden waar zij overwinteren. Ook dit jaar zullen opnieuw tal van wilde vogels over ons land vliegen. Om te vermijden dat deze mogelijk met het H5N1-virus (het vogelgriepvirus) besmette wilde vogels het Belgische pluimvee zouden besmetten, heeft het Voedselagentschap aan minister Didier Donfut voorgesteld opnieuw afschermmaatregelen af te kondigen die zullen gelden vanaf dinsdag 11 september tot en met 31 oktober. Aangezien de migratieperiode evenwel variabel is, is het mogelijk dat de einddatum later moet worden bijgesteld.

Voor beroepspluimveehouders blijft de situatie onveranderd: afschermplicht in de gevoelige gebieden. Alle hobbyhouders moeten hun pluimvee kunnen afschermen binnen 24 uur nadat het FAVV dit beveelt. Dit betekent dat elke hobbyhouder die woont in een gevoelige natuurgebied moet nagaan of hij/zij deze verplichting kan nakomen. Als het bevel tot afschermen daadwerkelijk wordt gegeven, moeten ofwel de nodige aanpassingen worden aangebracht of moet het pluimvee op legale wijze worden afgeschermd. Eigenaars van pluimvee kunnen op de website van het Voedselagentschap www.favv.be nagaan of ze al dan niet in een gevoelig natuurgebied wonen.

Er wordt ook gevraagd om in het hele land de dieren binnen of op een plaats die niet toegankelijk is voor wilde vogels, te voederen en te drenken. Dit om te vermijden dat de wilde vogels zouden worden aangetrokken door de voedselbronnen.

Deelname van professioneel gehouden levend pluimvee aan tentoonstellingen en
wedstrijden blijft in heel het land verboden. Pluimvee van particulieren en andere vogels mogen wel overal in het land deelnemen aan dergelijke manifestaties, maar mogen in geen geval verkocht worden. Markten zijn enkel toegankelijk voor professionele handelaars. Die moeten zo ver mogelijk gescheiden van elkaar opgesteld staan en de dieren moeten van gegarandeerde oorsprong zijn, ongeacht om welke soort pluimvee of vogels het gaat.

Mocht ons land in de loop van het najaar toch met vogelgriep geconfronteerd worden, dan zullen meteen strengere maatregelen worden getroffen.

De bewaking van wilde vogels blijft uiteraard behouden. Mensen die dode vogels vinden in de natuur, kunnen nog steeds contact opnemen met de politie of de ruimingdienst van hun gemeente of stad. Als het gaat om een verdacht aantal dode vogels (1 zwaan, 20 meeuwen of spreeuwen, 5 dieren van een andere soort die op dezelfde plaats en tijdstip worden aangetroffen) kunnen zij het influenza callcenter contacteren op het gratis nummer 0800 99 777 van 9 tot 17 uur op weekdagen en van 10 tot 18 uur tijdens het weekend.

Er werd voorlopig nog geen vogelgriep vastgesteld in België. Het is dus waarschijnlijk dat dode vogels die in de natuur gevonden worden, op een natuurlijke manier gestorven zijn. Wij willen evenwel onderstrepen dat het niet raadzaam is dode vogels aan te raken, ook al is er geen vogelgriep in België. Dode dieren kunnen immers ook andere ziekten overdragen.

Het Voedselagentschap heeft zich bij het uitwerken van deze strategie gebaseerd op de wetenschappelijke adviezen die werden verstrekt door het wetenschappelijk comité Influenza en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. De recente gevallen die werden vastgesteld in Tsjechië, Frankrijk en Duitsland bevestigen de resultaten van de risicoanalyse en tonen aan dat beschermingsmaatregelen belangrijk zijn.

Ter herinnering: Vogelgriep is een dierziekte die vooral gevaarlijk is voor vogels en meer bepaald voor grotere vogels zoals eenden, ganzen, zwanen, ... Mensen kunnen enkel besmet raken met het vogelgriepvirus na nauw contact met besmette vogels. Wie meer informatie zoekt over seizoensgriep, vogelgriep of rieppandemie kan surfen naar www.influenza .be of tijdens de kantooruren bellen naar het gratis nummer 0800 99 777.

http://ww.favv.be -> link influenza

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: inge jooris 0475 80 04 87
contactpersoon voor de Franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR