Sociaal-Economische Raad

stichting van de arbeid

Dinsdag 11 september om 10.30 uur sluiten Stichting van de Arbeid en ministeries convenant over structurele aanpak laaggeletterdheid

Werkgevers en werknemers, verenigd in de Stichting van de Arbeid, gaan samen met de overheid laaggeletterdheid in het bedrijfsleven structureel aanpakken. In een convenant zijn hiertoe prestatieafspraken gemaakt en wederzijdse verplichtingen opgenomen. Het aantal laaggeletterden moet in 2015 met 60 procent zijn teruggebracht van 1,5 miljoen naar 600.000. Het aantal werkende laaggeletterden moet in diezelfde periode eveneens met 60 procent afnemen, van 420.000 naar 168.000.

De ondertekening van het convenant is een van de activiteiten in de Week van de Alfabetisering. Het convenant vloeit voort uit afspraken die de Stichting van de Arbeid op 27 juni jl. met het kabinet heeft gemaakt tijdens de Participatietop.

Laaggeletterdheid is het onvoldoende kunnen lezen en schrijven om echt mee te kunnen doen op het werk of in de persoonlijke leefsfeer. In Nederland zijn zo n 1,5 miljoen volwassenen 6 procent van de beroepsbevolking laaggeletterd. In tegenstelling tot wat velen denken, is tweederde van hen autochtoon en slechts eenderde allochtoon. Veel werkgevers zijn zich er niet van bewust dat zich in hun eigen bedrijf laaggeletterden bevinden en tot welke (grote) problemen dit kan leiden. Deze werknemers kunnen bijvoorbeeld niet goed instructies voor een nieuwe machine of veiligheidsvoorschriften lezen, met alle gevolgen van dien.

De overheid belooft er alles aan te doen dat in 2011 elke leerling die het basisonderwijs verlaat het lezen, schrijven en rekenen voldoende beheerst om vervolgonderwijs te kunnen volgen. Ook zal de overheid ervoor zorgen dat er na 2011 geen nieuwe laaggeletterden het onderwijs verlaten en op de arbeidsmarkt komen.

De Stichting van de Arbeid en overheid zullen gezamenlijk bevorderen dat laaggeletterden worden opgespoord en worden gestimuleerd om een opleiding te volgen. De kosten voor de opleidingen komen voor rekening van de overheid; het bedrijfsleven neemt de verletkosten op zich. De Stichting van de Arbeid roept cao-partijen op om na te gaan of zij uit de O&O-fondsen middelen ter beschikking kunnen stellen.

Dinsdag 11 september om 10.30 uur zullen de voorzitters van de Stichting van de Arbeid samen met de betrokken bewindslieden dit convenant ondertekenen in Nieuwspoort. De pers is hierbij van harte welkom. Na de ondertekening is er gelegenheid voor het stellen van vragen.