Ingezonden persbericht


Persbericht

Staatssecretaris Albayrak vergeet voedingssupplementen

Gendringen, 11 september 2007 - De Nederlandse jeugdgevangenissen doen onvoldoende om agressie en geweld te voorkomen. Dit geldt ook voor staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie, die een rapport over het hoofd ziet dat sinds juli in haar bureaula ligt.

De veiligheid van gedetineerden en personeel in jeugdgevangenissen is onvoldoende gegarandeerd. Dit staat in het inspectierapport dat gisteren is aangeboden aan staatssecretaris Albayrak van Justitie. De staatssecretaris wil de veiligheid verbeteren door het aantrekken van extra jeugdpsychiaters en verkleining van de groepen. Opmerkelijk is dat ze een goedkope remedie over het hoofd ziet: voedingssupplementen. Begin juli toonde eigen onderzoek van Justitie aan dat het aantal incidenten met bijna de helft daalt als jongvolwassen gedetineerden voedingssupplementen krijgen aangeboden.

De redactie van Ortho nodigt de staatssecretaris daarom uit om op zaterdag 27 oktober in Utrecht het Congres 'Voeding & Gedrag' bij te wonen. Onderzoeksleider Ap Zaalberg van Justitie zal dan dieper ingaan op de resultaten van het supplementenonderzoek, dat plaatsvond op acht zogenaamde JOVO-afdelingen. De Britse onderzoeker Bernard Gesch leidde enkele jaren terug een vergelijkbaar onderzoek in een Engelse jeugdgevangenis, met nagenoeg identieke resultaten. Ook Gesch is een van de sprekers op het congres, dat wordt voorgezeten door Ortho-hoofdredacteur Gert Schuitemaker.


---

Noten voor de redactie (

Ingezonden persbericht