Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voortgezet onderwijs start eigen topopleiding voor docenten Dutch Teachers College op 1 augustus 2008 van start

Utrecht, 11 september 2007 ­ Schoolbesturen uit het voortgezet onderwijs hebben het initiatief genomen een opleidingsinstituut voor docenten op te richten, genaamd Dutch Teachers College. De ambitie is om verschillende topopleidingen aan te bieden, zoals HBO- en WO-masters en PhD-trajecten. De opleidingen starten op 1 augustus 2008. Schoolbesturen investeren middels deze opleiding in de kwaliteit van zittend en toekomstig personeel.

De samenleving vraagt nadrukkelijk om goed opgeleide docenten die leerlingen kunnen aanzetten tot topprestaties. Nederland wil tot de top van Europa behoren als het gaat om onderwijs. Om dit te realiseren hebben we ook docenten nodig die zich met de top van Europa kunnen meten. Daarom moeten we investeren in de ontwikkeling van docenten: scholen én overheid.

Het Dutch Teachers College voorziet in de behoefte om docenten de mogelijkheid te bieden een academische titel te behalen, om het individuele talent van leraren verder te ontwikkelen ten behoeve van hun leerlingen en om de VO-sector meer status en aanzien te geven.

De VO-sector investeert vooralsnog voornamelijk op lokaal of regionaal in opleidingstrajecten voor docenten. Het Dutch Teachers College is het eerste landelijke initiatief van de sector. Daarmee bundelt de sector haar krachten om het lerarentekort aan te pakken en de sector weer aantrekkelijk en concurrerend te maken.

Het Dutch Teachers College krijgt een quality board ­ met nationaal en internationaal kwaliteitstoezicht ­ en een fundraisingboard. Via een tenderprocedure kunnen universiteiten hun interesse voor participatie in het curriculum kenbaar maken. Tevens wordt een beroep gedaan op de rijksoverheid en het bedrijfsleven om een investering te doen in dit voor onderwijskwaliteit zo belangrijke initiatief.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iris de Kort (commmunicatieadviseur VO-raad) T 030 2324800, T 06 12851704, irisdekort@vo-raad.nl

Initiatiefnemers Dutch Teachers College

Dhr. D. de Boer - Het Baken Dhr. W. Littooij - CVO
Dhr. B. Molenkamp - Amarantis Onderwijsgroep Dhr. T. Voorbraak - Pius X College Dhr. R. Kraakman - Ons Middelbaar Onderwijs OMO Dhr. R. Rijk - Carmel College Dhr. G. van der Brugge - Stichting LVO
Dhr. K. Blokland - SSCO
Dhr. R. van Kessel - Landstede college Dhr. H. van Asseldonk - SCO Lucas
Dhr. W. Jansen - CVOG
Dhr. M. Mittelmeijer - SVOL
Dhr. L. Lenssen - Hogeschool Inholland Dhr. H. Coonen - Universiteit Twente/Fac. Gedragswetenschappen Dhr. B. Vogel - Calvijncollege Dhr. P. Hettema - Cedergroep Dhr. P. Ronner - Lingecollege
Dhr. L. Deurloo - Iris CVO
Dhr. L. van Beek - Arevo
Mw. T. van Wijk - Scholengemeenschap Winkler Prins Dhr. W. Blok - BOOR
Mw. R. Sluiter - NUOVO
Dhr. J. Dijkstra - dr. Nassaucollege

Met vriendelijke groet,Iris de KortCommunicatieadviseurVO-raad Postbus 8282 3503 RG Utrecht T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M IrisdeKort@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van het voortgezet onderwijs bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.