Provincie Drenthe

Onderzoek naar kwaliteit risicokaart

11 Sep 2007

De provincie Drenthe heeft als eerste provincie een onderzoek laten doen naar de kwaliteit van de gegevens die op de risicokaart getoond worden. De Drentse risicokaart trekt maandelijks 1500 tot 2000 bezoekers en is daarmee een belangrijke informatiebron van risico's in de leefomgeving. De provincie is verantwoordelijk voor het maken, publiceren en beheren van de risicokaart.

Voor het onderzoek heeft de provincie per gemeente twee bedrijven en twee instellingen onderzocht en de resultaten hiervan zijn per gemeente geregistreerd. Daarnaast zijn er twee bedrijven gecontroleerd waarvan de provincie het bevoegd gezag is. De gemeenten De Wolden en Borger-Odoorn kwamen het beste uit het onderzoek en kregen daarvoor van gedeputeerde Henk Baas een `risicotaart'. Volgens het rapport waren de meeste gegevens op de risicokaart correct ingevuld, maar kunnen er nog wel meer gegevens toegevoegd worden. De meeste gemeenten zijn hier inmiddels mee begonnen.

Op vrijdag 30 maart jl. trad het Registratiebesluit Externe veiligheid en artikel 6a van de Wet op de rampen en zware ongevallen (Wrzo) in werking. Hiermee is de wetgeving rondom de risicokaart in werking getreden. Als gevolg van deze wetgeving moesten provincies de effectafstanden verwijderen van de risicokaart. De Drentse risicokaart is inmiddels aangepast.