Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 11 september

Fryslân, 11-09-2007 o Politieberichten van maandag 10 september 07.00 uur t/m dinsdag 11 september 07.00 uur.

Houtigehage: onderzoek naar ongeregeldheden afgerond
De politie heeft een nader onderzoek ingesteld naar aanleiding van de ongeregeldheden zaterdagavond bij een groot feest in een tent aan Fabryksloane. Daarbij werden twee inwoners van Houtigehage, 28 en 38 jaar, aangehouden op verdenking van mishandeling. Uit het nader onderzoek van de politie en verklaringen van betrokkenen is gebleken dat in de feesttent al ruzie was ontstaan tussen een aantal feestgangers. De aanleiding hiervan was het herhaaldelijk aanstoten/botsen tijdens het dansen. In de tent werden al paar tikken uitgedeeld. Na afloop van het feest troffen de partijen elkaar weer. Tijdens de vechtpartij vielen een aantal amokmakers tegen afsluithekken, waarbij, gezien de aard van de verwondingen, het zeer aannemelijk is dat men zich verwond heeft aan de scherpe delen van dit hekwerk. Een getuige dacht een mes gezien te hebben, maar dit werd door andere partijen niet bevestigd. Deze getuige trok zijn verklaring de volgende dag, zondag, weer in. De 38-jarige verdachte bleek niet tot één van beide partijen te horen, maar raakte er wel bij betrokken, toen zijn vrouw onder een hek terechtkwam. Alle partijen waren onder invloed van de nodige alcoholica. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee inwoners van Houtigehage het politiebureau verlaten.

Zie ook de politieberichten van zondag 9 september.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op
Noorderdwarsvaart een 26-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal. Beveiligingsmedewerkers kwamen de man tegen op het industrieterrein De Haven. Bij het zien van hen ging de Drachtster er vandoor. De politie werd gewaarschuwd en na een zoektocht werd hij gevonden. De man bleek een rugzak te dragen met daarin een boeddhabeeld. De Drachtster verklaarde dat het beeld van een vriend was. Dit verhaal bleek niet te kloppen. Toen agenten de man later die nacht zagen fietsen op de Noorderdwarsvaart besloten ze om hem aan te houden. De verdachte had inmiddels het boedhabeeld kapot gegooid op de Trambaan. De Drachtster werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van het beeld.

Sumar: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de S.P. Hoekstraweg. Tussen vrijdagavond 21.45 uur en zaterdagochtend 09.30 werd de geparkeerde auto van een 38-jarige inwoner van Sumar aangereden. De auto van de Sumarder raakte door de klap de stoep, waardoor schade ontstond aan de stuurstang en de drie velgen. De veroorzaker van de aanrijding is doorgereden. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Zij kunnen via 0900 8844 contact opnemen met de politie.

Beetsterzwaag: politie onderzoekt diefstal koper uit woning De politie onderzoekt de diefstal van koperen leidingen en kranen uit een woning aan de Hoofdstraat. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de leegstaande woning werden vrijwel alle koperen leidingen en kranen weggenomen. Namens de eigenaar van de woning deed een 61-jarige inwoner van Beetsterzwaag aangifte.

Wommels: politie onderzoekt diefstal uit appartementencomplex De politie onderzoekt een inbraak in een appartementencomplex in aanbouw aan de Doctor Sipke Stapertstraat. In de nacht van zondag op maandag werden vanuit het pand een aantal dakramen weggenomen. Namens het bouwbedrijf deed een 54-jarige inwoner van Bolsward aangifte.

Appelscha: politie onderzoekt inbraken
De politie onderzoekt de inbraken in een kerk aan de Van Emstweg en in de bibliotheek aan de Riemsoord. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend werd in beide gebouwen ingebroken. De panden werden doorzocht, waarbij geld werd weggenomen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Wolvega: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Van Harenstraat. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een raam. In het pand werd een kassa opengebroken, waaruit een geldbedrag werd weggenomen. Een 38-jarige inwoonster van Wolvega deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal stroomkabels
De politie onderzoekt de diefstal van 200 meter stroomkabel vanaf een bouwterrein aan de Junokade. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend werd van het terrein 200 meter gedupeerde bedrijf deed een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Buitenpost: politie onderzoekt diefstal van bouwplaats
De politie onderzoekt de diefstal van een bouwplaats aan de Oude Dijk. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend werden vanaf het terrein een rolsteiger, drie stroomverdeelkasten en drie stroomkabels weggenomen. Namens het bouwbedrijf deed een 31-jarige inwoner van Burgum aangifte.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal
De politie heeft maandagmiddag op het Blokhuisplein een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De man viel op omdat het slot van zijn fiets was doorgeflexed. Na controle van de fiets bleek deze als gestolen te boek te staan. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Oldeholtpade: snelheidscontrole
De politie heeft maandagmiddag op de Hoofdweg een snelheidscontrole gehouden. Op de Hoofdweg is 30 kilometer per uur toegestaan. Zes automobilisten passeerden de controle met de lasergun met een te hoge snelheid. De bestuurders kregen hiervoor een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid was 58 kilometer per uur.

Heerenveen: politie houdt automobilist aan
De politie heeft maandagmiddag onder aan de afrit A32 afslag Heerenveen-zuid een 18-jarige automobilist uit Wolvega aangehouden. De bestuurder viel op omdat de ruiten van zijn auto waren voorzien van folie. Na een meting bleek de lichtdoorlaatbaarheid niet voldoende, waarvoor de man een bekeuring kreeg. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring weigerde de verdachte om zijn woonadres op te geven. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn identiteit vastgesteld, waarna de bestuurder het bureau mocht verlaten.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft maandagavond op de Snekertrekweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 18-jarige fietsster van Ameland gewond raakte. Een 52-jarige automobilist uit Franeker stond in een rij te wachten voor een brug. Toen het verkeer weer opgang kwam trok de bestuurder op. De fietsster stak op dat moment net over en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd letsel aan de heup per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Oudega (SM): politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling De politie heeft maandagavond op de Buorren twee inwoners van Oudega van 49 en 55 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De 55-jarige man had eerder die avond met zijn auto een 46-jarige vrouw uit Goutum opzettelijk aangereden. De vrouw, die niet gewond raakte, waarschuwde de politie. De agenten spraken zowel met het slachtoffer als met haar 49-jarige man. Na het gesprek en het opnemen van een aangifte verlieten de agenten de woning. Later die avond bleek dat 49-jarige man zijn 55-jarige dorpsgenoot had opgewacht. Hij wilde verhaal halen omdat de man zijn vrouw had aangereden. Om zijn woorden kracht bij te zetten sloeg hij hem met een stok. De 55-jarige liep hierbij letsel op en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie was inmiddels gewaarschuwd en beide mannen werden aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee dorpsgenoten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsaftreding
De politie heeft maandagavond op de A7 nabij Sneek het rijbewijs van een 38-jarige automobilist uit Emmeloord ingevorderd na een forse snelheidscontrole. Tijdens werkzaamheden controleerden agenten met een lasergun. De bestuurder passeerde deze controle met 120 kilometer per uur, terwijl tijdens werkzaamheden 70 is toegestaan. Het rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Stavoren: vrouw ernstig gewond na val tussen duwbak en schip De politie heeft maandagavond het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op het water nabij de Johan Frisosluis, waarbij een 53-jarige vrouw uit Rotterdam ernstig gewond raakte. Een 60-jarige schipper van een sleepboot uit Rotterdam was met een duwbak vanaf het Ijsselmeer binnen gevaren. Tijdens de overtocht over het Ijsselmeer verloor de sleepboot een duwbak. Het lukte de schipper weer om de duwbak met behulp van een lijn richten de sluis van Stavoren te slepen. Net buiten de sluis duwde de sleepboot de bak tegen een dukdalf. De vrouw van de schipper zou vanaf de sleepboot overstappen op de duwbak. Dit ging echter mis en het slachtoffer raakte bekneld tussen de duwbak en het schip. De vrouw werd met ernstig beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten stelt een nader onderzoek in.

Drachten: auto in brand
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de brandweer geassisteerd bij een brand in auto op de Stationsweg. Door nog onbekende oorzaak was er brand ontstaan in de auto van een 67-jarige inwoonster van Drachten. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de auto zwaar beschadigd raakte. Een sleepbedrijf heeft de auto weggesleept.