Persbericht

Crospon zet technologie van HP in voor pleister met 'slimme' medicijnafgifte

Combinatie van hoogwaardige en biotechniek verbetert de veiligheid, werkzaamheid en gebruiksvriendelijkheid voor patiënten

UTRECHT, 11 september 2007 -- HP en Crospon, ontwikkelaar van medische hulpmiddelen en gevestigd in Galway (Ierland), hebben vandaag aangekondigd dat ze een licentieovereenkomst zijn aangegaan voor een manier van pijnloos en gecontroleerd toedienen van medicijnen via een pleister op de huid. Crospon mag de innovatieve techniek van HP gebruiken in ruil voor royaltybetalingen. Crospon biedt hiermee een commerciële toepassing van de technologie die is ontwikkeld door HP Labs, de centrale research en developmentafdeling, en maakt deze beschikbaar voor farmaceutische bedrijven voor gebruik in verschillende therapeutische gebieden.

Crospon, dat recent een investeringskapitaal van ¤2,3 miljoen aantrok, gaat de huidpatch produceren en alle marketing, verkoop en ondersteuning voor de technologie leiden.

De pleister geeft intradermale medicatie, net onder het huidoppervlak, en maakt precieze controle van doseringstijd, toegang tot doseringsgeschiedenis, patiëntactiveringsmechanismen en inherente veiligheidsprotocollen voor het voorkomen van nadelige interactie tussen medicijnen mogelijk.

Transdermale pleisters (die werken door absorptie via de huid) voor nicotine zijn een belangrijk onderdeel geworden voor programma's om te stoppen met roken; het is echter geen breed effectief mechanisme voor veel medicijnen gebleken, omdat de huid als een natuurlijke barrière werkt.

De door HP ontwikkelde pleister bevat micronaaldjes die precies diep genoeg in de huid doordringen; dit beperkt ongemak drastisch in vergelijking met traditionele hyperemische naalden en dus kan de techniek worden toegepast in een veel breder veld van medicijnen en biofarmaceutische middelen. Door de micronaalden kan medicatie rechtstreeks in de bloedbaan worden gebracht, waardoor potentieel lagere en nauwkeuriger doses mogelijk zijn.

In eerste instantie ontwikkelde HP de medicijntoedieningstechnologie als een nieuwe toepassing van zijn inkjettechnologie voor het aanboren van nieuwe markten. De technologie in de pleister is vergelijkbaar met die welke wordt gebruikt in HP's gepatenteerde proces voor inkjetcartidges.

'Met deze door HP ontworpen pleister kan Crospon een superieur medicijntoedieningsplatform bieden aan artsen en patiënten,' zegt John O'Dea, chief executive officer van Crospon. 'We kijken ernaar uit samen met onze farmaceutische klanten te zorgen voor een doorbraak op de markt.'

De overeenkomst tussen HP en Crospon is deels het resultaat van HP's relatie met Enterprise Ireland, een Ierse overheidsinstantie die is belast met de ondersteuning en groei van binnenlandse handel in Ierland. Via Enterprise Ireland hebben bedrijven toegang tot het intellectuele eigendom van HP voor licenties en kunnen zij gebruik maken van de kennis en expertise van HP op het gebied van business en technology.

'We moedigen bedrijven zoals Crospon aan HP's intellectuele eigendom op innovatieve manieren toe te passen en er voor te zorgen dat meer mensen baat hebben bij deze technologische innovaties,' zegt Joe Beyers, vice-president Intellectual Property Licensing van HP. 'Door belangrijk intellectueel eigendom voor thermische inkjettechnologie in licentie te geven voor gebruik in een product om een medicijn af te geven, blaast HP nieuw leven in de technologie met nadruk op de groeiende gezondheidszorg- en levenswetenschapmarkt.'

HP stimuleert andere organisaties wereldwijd om het uitgebreide research en developmentnetwerk en portfolio van bijna 30.000 octrooien in te zetten om nieuwe technologieën op de markt te brengen via licentieovereenkomsten op het gebied van intellectueel eigendom. Met deze overeenkomsten voor licentietarieven en royalty's kan HP inkomsten genereren voor gedane investeringen voor research & development. Ga voor meer informatie over HP's licentieprogramma voor intellectueel eigendom naar www.hp.com/hpinfo/abouthp/iplicensing/.

Over Crospon

Crospon is opgericht in 2006 als medisch hulpmiddelenbedrijf dat zich richt op de controle en behandeling van diabetes en gastro-esofagaal reflux (GERD). Crospon heeft recentelijk de afsluiting aangekondigd van een ¤2,3 miljoen seed-financing, inclusief de investering door Enterprise Ireland en The Western Development Commission. Oprichter en Chief Executive Officer is John O'Dea, ook mede-oprichter van Caradyne, een bedrijf gevestigd in Galway, Ierland dat ademhalingsapparatuur produceert en dat in 2004 door Respironics Inc. werd overgenomen.

Over HP

HP richt zich op het vereenvoudigen van technologie-ervaringen voor alle klanten variërend van individuele consumenten tot grote ondernemingen. Met een portfolio inclusief printing, personal computing, software, services en IT-infrastructuur is HP een van de grootste IT-bedrijven ter wereld met een inkomen van $100,5 miljard in de vier fiscale kwartalen eindigend op 31 juli 2007. Ga voor meer informatie over HP (NYSE: HPQ) naar www.hp.com.

Opmerking voor de redacteuren: ga voor meer nieuws van HP en links naar RSS nieuws naar www.hp.com/hpinfo/newsroom/. Voor beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u contact opnemen met Hill & Knowlton via telefoonnummer 020-4044707 of door een reply naar het verzendadres van dit bericht.

Dit persbericht bevat vooruitziende aankondigingen die risico's, onzekerheden en veronderstellingen met zich meebrengen. Als deze risico's of onzekerheden zich voordoen of veronderstellingen onjuist blijken, kunnen de resultaten van HP en haar geconsolideerde dochterondernemingen wezenlijk verschillen van die uitgedrukte of veronderstelde vooruitziende aankondigingen en veronderstellingen. Vermeldingen die geen historisch feit zijn, worden beschouwd als vermeldingen die kunnen worden gezien als vooruitziende aankondigingen, waaronder begrepen, maar niet beperkt tot meldingen over de plannen, strategieën en doelstellingen van management voor toekomstige handelingen; meldingen over verwachte ontwikkeling, prestatie of marktdeel met betrekking tot producten en diensten; verwachte bedrijfs- en financiële resultaten; beweringen over verwachtingen of meningen; en beweringen over veronderstellingen die ten grondslag liggen aan bovenstaande. Risico's, onzekerheden en veronderstellingen omvatten de uitoefening en nakoming van contracten door HP en haar klanten, leveranciers en partners; het bereiken van verwachte resultaten en overige risico's die worden beschreven in HP's Kwartaalrapport op Formulier 10-Q voor het boekjaar eindigend op 30 april 2007 en HP's overige deponering bij de Securities and Exchange Commission waaronder begrepen maar niet beperkt tot HP's Jaarverslag op Formulier 10-K voor het boekjaar eindigend op 31 oktober 2006. HP aanvaard geen verplichting en is niet van plan deze vooruitziende mededelingen bij te werken.

(c) 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De hierin vermelde informatie is onderhevig aan verandering zonder kennisgeving. De enige garanties voor producten en diensten van HP worden beschreven in de uitdrukkelijke garantiemededelingen bij deze producten en diensten. Niets hierin mag worden geïnterpreteerd als een aanvullende garantie. HP is niet aansprakelijk voor technische of redactionele fouten of weglatingen.

9/2007

Contact voor de redactie:

Jeroen Coenen

Tel 06 - 51 580 879

jeroen.coenen@hp.com

HP Nederland B.V.

Orteliuslaan 1000

3528 BD Utrecht

www.hp.nl