Bezichtiging veldproef en geoogste aardappelen


Rassenkeuze aardappelen zuidoost-Nederland

LIMBURG, 20070904 -- De aardappelteelt op de zand- en lössgronden van Zuidoost Nederland staat onder druk vanwege diverse problemen met bodemgebonden ziekten en plagen. Op zandgronden gaat het specifiek om problemen met wratziekte en nematoden en op de lössgronden om schurft. De teelt van aardappelen in het gebied is gericht op verwerking tot friet, zetmeelproducten en aardappelproducten. DLV Plant voert vanaf 2007 een project uit waarin naar een oplossing voor de problematiek gezocht wordt. De eerste resultaten van deze proeven kunnen op 11 september te Vredepeel en op 12 september te Wijnandsrade bezichtigd worden.

DLV Plant voert vanaf 2007 een project uit waarin naar een oplossing voor de problematiek gezocht wordt. Daartoe zijn o.a. twee veldproeven aangelegd in samenwerking met PPO op de proefboerderijen Vredepeel en Wijnandsrade. Het project wordt gefinancierd door het HPA. Het initiatief voor dit onderzoek lag bij telers van LLTB en ZLTO.

De eerste resultaten van deze proeven kunnen op 11 september te Vredepeel en op 12 september te Wijnandsrade bezichtigd worden. In beide proefvelden zijn 12 rassen geteeld, waarvan de helft nieuw is. Per ras staat er een kist pas gerooide aardappelen in het veld. Een indicatie van de opbrengst, owg, sortering en schurft wordt gegeven. Op de bijeenkomst wordt een overzicht uitgereikt van de eigenschappen en teelt per ras.

Het doel van het project is om voor nieuwe en relatief nieuwe aardappelrassen - die nog niet in een monopoliepositie zitten - informatie te verzamelen omtrent enerzijds de potentiële geschiktheid voor de verwerkende industrie bij teelt in het gebied en waarmee anderzijds de teler kan beslissen of een ras geschikt is voor een bepaald perceel. Enerzijds moet een ras dus voldoen aan de kwaliteitscriteria van de afnemer (OWG, bakkleur, stootblauw, onderhuidse beschadigingen, knolvorm, sortering). Anderzijds moet van een ras het resistentieniveau tegen wratziekte, schurft en diverse nematoden bekend zijn en moet de opbrengstpotentie goed zijn. Zodoende kan een weloverwogen beslissing genomen worden door teler en afnemer omtrent de rassenkeuze. De rendabiliteit van de aardappelteelt zal zodoende verbeteren en de aardappelteelt in het gebied krijgt weer meer perspectief.

Op beide dagen duurt de bezichtiging van 13:30 tot 15:30 uur. Locatie Vredepeel: voorbij de proefboerderij achter Vredeweg nr 10 te Vredepeel; locatie Wijnandsrade: perceel langs de Allee (weg tegenover het kasteel) te Wijnandsrade.

DLV Plant is een toonaangevende en onafhankelijk advies - en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren . Haar activiteiten richten zich op advies, onderzoek, projecten zowel in Nederland als daarbuiten. Door continu vernieuwende en eigentijdse diensten en producten in de markt te zetten, creëert DLV Plant meerwaarde voor ondernemers. DLV Plant heeft 160 adviseurs, onderzoekers en projectleiders in dienst. Voor meer informatie, kijk op www.dlvplant.nl





DLV Plant BV