Ingezonden persbericht


Nieuws op www.wijninfo.nl

Seminar over de invloed van klimaatverandering op de internationale wijnindustrie

PERSBERICHT

Leiden, 7 juli 2007

Frank Smulders Wijneducatie organiseert op 11 september a.s. in Restaurant de Nederlanden te Vreeland, het eerste Nederlandse seminar over de impact van klimaatverandering op de wijnindustrie. Speciaal hiervoor zal Pancho Campo naar Nederland komen. Campo is directeur van de "Wine Academy of Spain" en wordt internationaal gezien als de specialist op dit gebied.

Klimaatverandering en wijn: vloek of zegen?

Wordt Limburgse wijn de nieuwe Bourgogne? Is de Chiantistreek over 50 jaar te heet geworden voor elegante wijnen? Zijn wijnen met 16 % alcohol binnenkort de norm? Dit zijn enkele prangende vragen die aan bod zullen komen tijdens het seminar. Pancho Campo bestudeert dit onderwerp al jaren en komt nu naar Nederland om een update te geven over de stand van zaken in de wijnindustrie. Daarnaast zal Campo een toekomst perspectief schetsen voor Nederland en het buitenland. De nu al merkbare veranderingen illustreert hij aan de hand van een blinde proeverij van enkele toonaangevende wijnen.

Wie is Pancho Campo?

Pancho Campo is de oprichter en voorzitter van de "Wine Academy of Spain" en studeerde wijnbouw en wijnmarketing aan de Universiteit van Davis in Californië. In 2006 organiseerde hij in Barcelona het eerste wereldcongres over klimaatverandering en de wijnindustrie. Op 16 februari 2008 zal daar ook het tweede wereldcongres met hetzelfde onderwerp plaatsvinden. Speciale gast voor dat congres is Al Gore, die het congres ook zal openen.

Campo geldt als expert op het gebied van klimaatverandering en wijn, en werd in die hoedanigheid al vaker geïnterviewd door de BBC en "The Times". Met zijn proefschrift over dit onderwerp is hij voornemens de eerste Spaanse Master of Wine te worden.

Klimaatverandering in de wijnindustrie

De meeste wetenschappers zijn het er intussen over eens: ons klimaat verandert. Veel wijnmakers ondervinden dit nu al aan den lijve: er zijn steeds meer ziektes in de wijngaard, de oogst begint elk jaar vroeger en de stijl van de wijnen verandert. Studies tonen aan dat de temperatuur in veel wijnregio's de laatste vijftig jaar gemiddeld met 2°C is gestegen. Terwijl klimaatverandering een hot issue is, kwam de impact ervan op de wijnindustrie tot nu toe amper aan bod. Frank Smulders Wijneducatie vult nu deze lacune.

Programma

Datum: 11 september 2007

Plaats: Restaurant de Nederlanden, Duinkerken 3, Vreeland (provincie Utrecht)

9.00 - 10.00 uur: Ontvangst en inschrijving

10.00 - 13.00 uur: Presentatie: "Klimaatverandering: impact en gevolgen voor de wijnwereld"

13.00 - 14.00 uur: Lunch

14.00 - 15.00 uur: Presentatie "Klimaatverandering en wijnbouw"

15.00 - 16.30 uur: Blinde proeverij rondom wijnen en klimaatverandering

17.00 uur: Einde

N.B. alle presentaties en de blinde proeverij worden door Pancho Campo in het Engels gegeven.

Kosten, informatie en inschrijving

De kosten voor deelname aan dit seminar bedragen ¤ 95,- p.p., inclusief lunch.

Inschrijving vooraf is verplicht en geldt slechts na betaling. De voertaal tijdens dit seminar is Engels.

Inschrijving kan via de website http://www.wijneducatie.nl/ of via info@stilla.nl.