NEN


Praktijkgids Ventilatie op InstallatieVakbeurs

vrijdag 17 augustus 2007, 12:40

De InstallatieVakbeurs in de Evenementenhal in Hardenberg wordt dit jaar gehouden van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 september, dagelijks van 14.00 tot 22.00 uur. Door de uitbreiding van het hallencomplex is het evenement met tien procent gegroeid tot zo'n 330 exposanten.

Dit jaar worden ongeveer 14.000 bezoekers verwacht. Tijdens deze vakbeurs neemt duurzaamheid in de W-installatietechniek een steeds centralere plaats in. Natuurlijk zijn alle gebruikelijke en bekende installatiezaken ook in Hardenberg te vinden. Maar een groeiend aantal exposanten concentreert zich in Hardenberg op energiebesparing bij de beheersing van het binnenklimaat in de gebouwde omgeving. Binnen dat gebied is energiezuinige ventilatie het meest actuele onderwerp.

Tal van intelligente componenten en systemen daarvoor zijn de afgelopen periode op de markt verschenen, waarvan een deel in Hardenberg wordt gepresenteerd. NEN presenteert daarbij zijn herziene praktijkgids Bouwbesluit - Ventilatie. En naast alle bestaande normen met betrekking tot W-installatietechniek is er de geheel vernieuwde Nederlandse praktijkrichtlijn voor gas- en cv-installaties (NPR 3378). Deze wordt in september weer verder uitgebreid met enkele herziene delen.

Op het gebied van componenten voor energiezuinig warmtwater, verwarming en koeling toont onder meer Nibe zijn nieuwe programma warmtepompen, boilers, boilervaten en warmtewisselaars voor de professionele warmwatermarkt, naast producten voor warmte- en koudedistributiesystemen.
Dit bedrijf wisselt in Hardenberg graag met de beursbezoekers van gedachten over de levering van compleet geïnstalleerde en ingeregelde systemen met prestatiegarantie. Installateurs en adviseurs dragen immers meer en meer verantwoordelijkheid voor het complete beheer van het binnenklimaat en de exploitatie van de installaties daarvoor. Nibe heeft zijn dienstverlening in die richting uitgebreid.

Inverterluchtwarmtepompen
De opkomst van de inverter-luchtwarmtepomp - waarvoor geen grondwaterboring hoeft te worden geslagen - die zowel bij lage als hoge buitentemperaturen het binnenklimaat comfortabel weet te houden, zal onder meer te zien zijn bij Alklima. Met verschillende multisplit aircosystemen voor in de zomer kan volgens deze leverancier ook 's winters op rendementvolle wijze worden verwarmd, tot bij een buitentemperatuur van -15 ºC.
Verder is in Hardenberg onder meer te zien dat pompen in allerlei systemen voor verwarming, koeling, waterdrukopvoering en vuilwater- en fecaliënafvoer van verschillende fabrikanten steeds energiezuiniger en traploos regelbaar worden. Biral, bijvoorbeeld, komt met een zuinig en compact pompsysteem, compleet samengesteld met regelelektronica en hydraulische en veiligheidscomponenten, speciaal voor zonneboilerinstallaties (foto).

De toegang tot de InstallatieVakbeurs is gratis op uitnodiging van een van de exposanten of na vooraanmelding via internet bij de organisatie.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie (2e druk) (Publicatie) NEN 1087:2001 nl (Norm)
[s?DetailPagina.Nieuws.Praktijkgids_Ventilatie_op_InstallatieVakbeurs. 244247]