AutoRai

Nissan op de IAA van Frankfurt 2007

(8/29/2007)
Op de komende, 62ste Internationale Automobil Ausstellung (IAA) van Frankfurt toont Nissan behalve een volledig nieuw conceptmodel, de Mixim, ook een unieke Nissan Micra-showauto en de ingrijpend vernieuwde versie van deze auto.

Conceptauto Mixim

De conceptauto Mixim is een compact model voor de jonge generatie automobilisten bij wie computers en internet bijna met de paplepel zijn ingegeven. Opvallend aan de Mixim is dat de bestuurder in het midden van de auto zit. Links en rechts van hem zijn nog twee zitplaatsen. Het stuurwiel en de bedieningsorganen zijn geïnspireerd op de consoles van spelcomputers waarmee deze generatie zo vertrouwd is.

Maar liefst twee Nissan Super Motors drijven de Mixim aan. Een systeem waarbij de krachtige elektromotoren â één drijft de voorwielen aan en een tweede voorziet de achterwielen van aandrijving â tevens als dynamo dienstdoen. Daardoor worden de lithium-ion-accuâs automatisch opgeladen. Dankzij deze vernuftige krachtbron biedt de Mixim ongewoon goede prestaties en een ongekende actieradius.

Het elegante en onderscheidende coupéontwerp laat diverse sportieve lijnen zien. Opvallend is de panoramische voorruit die geïnspireerd is op het vizier van een valhelm. Deze voorruit is bewust opvallend schuin geplaatst om de sportieve prestaties van de Mixim nog meer te accentueren. De aflopende daklijn en scherp afgeknotte achterzijde van de conceptauto helpen daarbij nog een handje.

In het exterieur en interieur van de Mixim komen veelvuldig ruitvormige stijlelementen terug. Met name bij de beide luchtinlaten, achter de portieren en in de stoere LED-koplampen. De driehoekige zijruit combineert op stilistische wijze de aflopende daklijn met de scherpe, hoekige vouw die over het midden van de portieren loopt. Achter de drie stoelen bevindt zich een zeer ruime bagageruimte.

De auto heeft een wielbasis van 2530 mm en meet 3700 mm in de lengte, 1800 mm in de breedte en 1400 mm in de hoogte. Dat betekent dat de Mixim niet alleen korter en lager is dan de Nissan Micra, maar ook dat hij iets breder is dan de kleine Nissan. De Mixim weegt slechts 950 kg.

Hoewel de Nissan Mixim een conceptauto is waarvan het nog niet zeker is of Nissan deze ook in productie neemt, is de Mixim ontwikkeld conform het Nissan Green Program 2010, waarin de Japanse autofabrikant voor zichzelf strenge milieudoelen heeft vastgelegd die voor 2010 gerealiseerd moeten zijn. Tijdens de IAA rijdt de Mixim steeds vanaf een laag podium via een helling naar een hoger platform op de Nissan-stand.

Showmodel Micra Colour+Concept

De Micra Colour+Concept is ontworpen en gebouwd door Nissan Design Europe, het Europese designcentrum van Nissan in Londen. Aan de hand van deze auto toont Nissan de nieuwste kleur- en laktechnologie. Bovendien komen de veranderingen in de vernieuwde carrosserie van de Nissan Micra beter tot uiting dankzij deze nieuwe lakken.

Wat het meest opvalt aan het speciale showmodel, is natuurlijk het effect van de nieuwe lak. De Micra Colour+Concept is gespoten in twee kleuren, waarbij de goudkleurige âLiquid Metalâ-lak aan de bovenzijde prachtig contrasteert met de parelmoerwitte lak op de flanken van de auto. De goudkleurige lak heeft een diepe glans waardoor de lak nat lijkt te zijn. Het extreme metallic effect is het resultaat van een speciaal pigment dat aan de lak is toegevoegd.

In het interieur zet Nissan het Colour+Concept-thema voort met een scherp contrast tussen de interieurdelen. Zo zijn de stoelen bekleed in fraai wit leder en is voor de stiksels een afwijkende kleur gekozen. De vloerbedekking en onderste interieurpanelen zijn afgewerkt in een donkergele kleur die contrasteert met de lichte bovenkant van het dashboard.

Nieuwe Micra

Tijdens de IAA is een meer volwassen ogende Micra een van de grote sterren op de Nissan-stand. De Micra introduceert binnenkort zijn vijfde generatie en dat gaat gepaard met subtiele detailwijzigingen aan het exterieur en het interieur. Uiteraard voegt Nissan weer enkele nieuwe, gebruiksvriendelijke voorzieningen toe.

Dankzij geraffineerde nieuwe stijlelementen, waaronder subtiele chroomkleurige details, donkeromrande koplampen en zwarte B-stijlen, gaat de Micra met een fris, modern en meer volwassen uiterlijk de toekomst tegemoet.

Binnenin zorgen nieuwe materialen en gewijzigde kleurstellingen voor een chique en volwassen ambiance. De modelreeks is vereenvoudigd en bestaat nu uit vier uitrustingsniveaus: Visia, Acenta en de uiterst luxe Active Luxury.

Nissan zet zijn filosofie van Friendly Technology uiteraard ook in de Micra voort. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe 2-DIN radio/cd-speler. Deze is standaard voorzien van Bluetooth-technologie waardoor gebruikers zeer gemakkelijk telefoongesprekken kunnen voeren via het audiosysteem. Ze hoeven slechts op een knopje op het stuur te duwen om handsfree te telefoneren.

Een tweede, nieuwe voorziening, is een aansluiting voor een mp3-speler, waardoor gebruikers gemakkelijk muziek van de mp3-speler via het audiosysteem kunnen spelen. Een andere nieuwe, handige voorziening is er zowel voor het gemak als voor de veiligheid: indien de bestuurder een vooraf ingestelde maximumsnelheid overschrijdt, klinkt er een waarschuwingssignaal. Deze functie kan de bestuurder instellen via een bedieningstoets op het met leder beklede stuurwiel.

Nissan is te vinden in hal 3.1, op stand A01.