International VELUX Award 2008 van start


DE MEERN, 20070911 -- Met als thema `Light of tomorrow' daagt de International VELUX Award architectuurstudenten vanuit de hele wereld uit om met daglicht te werken. De registratie van de inschrijvingen opent op 1 oktober 2007.

Het is de missie van VELUX om daglicht, frisse lucht en de kwaliteit van het leven in het algemeen te bevorderen. De Award is bedoeld als aanmoediging en uitdaging voor architectuurstudenten om het thema daglicht in de breedste zin te verkennen, met het oogmerk om een beter inzicht van deze specifieke en uiterst belangrijke bron van licht en energie te krijgen. Alle studentenprojecten zullen worden beoordeeld door een jury bestaande uit internationaal erkende architecten die representatief zijn qua invalshoek en qua geografie.

De International VELUX Award omvat geen specifieke categorieën, noch vereisten inzake het gebruik van specifieke materialen of VELUX producten. De projecten kunnen op velerlei zaken betrekking hebben: het ontwerp van gebouwen of nieuwe inzichten op het gebied van daglicht in de context van het leven in de stad of andere meer abstracte zaken. De focus kan daarbij gericht zijn op esthetische aspecten of op functionaliteit, duurzaamheid of de interactie tussen gebouwen en hun omgeving.

Nauwe samenwerking tussen studenten en docenten
De Award erkent architectuurstudenten én hun docenten. Studentenprojecten dienen ondersteund te zijn door een docent van een architectuuropleiding. Prijzen worden toegekend aan student en docent samen als winnend team. Het totale prijzenbedrag bedraagt ¤ 30.000. De winnaars worden bekendgemaakt en gehuldigd tijdens het Award evenement dat in november 2008 in Europa zal plaatsvinden.

De relatie met de bouwwereld
De Award is een essentieel onderdeel van de VELUX strategie die een sterke focus legt op kwalitatieve aspecten van daglicht in gebouwen, in lijn met de relevantie van de producten van het bedrijf. De International VELUX Award vindt om de twee jaar plaats en vloeit voort uit de contacten die VELUX heeft met de bouwwereld, in het bijzonder met architecten en opleidingsinstituten. Daarbij streeft VELUX naar een open uitwisseling van ideeën over daglicht, met ruimte voor nieuwe inzichten en experimenten, gericht op de toekomst.

In 2006 beliep het aantal inschrijvingen 557. De projecten waren afkomstig uit 53 landen en het aantal betekende een verdubbeling ten opzichte van 2004. Uit het aanzienlijke aantal studenten koos de jury 20 winnaars uit 12 verschillende landen. Een bevestiging van de relevantie van het internationale karakter van de discussie over daglicht en architectuur. De Award wordt georganiseerd in samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en de European Association for Architectural Education (EAAE).

Studenten dienen hun intentie om deel te nemen, kenbaar te maken voor 8 maart 2008. Projecten dienen voor 8 mei 2008 te zijn ingediend. Inschrijven kan middels een registratie op www.velux.com/iva. Meer informatie en het laaste nieuws over de award is ook op de internetsite te vinden.