Politie Midden- en West Brabant

Verwarde man verstoort openbare orde

BREDA, 11 september 2007

Verwarde man verstoort openbare orde

ZEVENBERGEN: Een psychische verwarde man zorgde dinsdagmiddag 11 september voor de nodige onrust in Zevenbergen. De man was compleet doorgedraaid en belaagde rond 15.35 uur een toevallige voorbijganger die over de Zuidhaven liep. Hij pakte de argeloze passant vast en bedreigde hem. Gewapend met een keukenmes eiste hij de auto van het slachtoffer op. De voorbijganger (een 42-jarige man uit Helmond) kon loskomen en vluchtte het nabij gelegen postkantoor binnen. Hij werd daarbij achtervolgd door de verdachte.

De belager riep Ik moet een auto hebben en maakte daarbij steekbewegingen met het mes naar het slachtoffer en de circa drie aanwezige TNT-medewerkers. Het lukte de mensen om het postkantoor uit te vluchten. Er raakte niemand gewond.

Het tafereel verplaatste zich vervolgens naar buiten. De verwarde man rende de straat op en hield passerende autos tegen. Circa twaalf autos stonden stil, toen de verdachte een vrouwelijke automobiliste ( 59-jarige vrouw Zevenbergen), achter haar stuur vandaan trok en in haar auto stapte. De vrouw raakte niet gewond maar was uiteraard wel erg geschrokken.

Op dat moment greep een omstander in. Hij trok de dader uit de auto en raakte in gevecht met de verwarde man. Ook deze omstander, een 40-jarige man uit Zevenbergen, raakte niet gewond. De verdachte liep in het tumult lichte verwondingen op.

Toen de verdachte de sirene hoorde van een naderende politie auto ging hij op het trottoir liggen, waarna de agenten hem konden inrekenen. Het bleek te gaan om een 35-jarige man uit Bergen op Zoom, die tijdelijk verbleef in Zevenbergen. Hij is ingesloten in het politiebureau en in verzekering gesteld.

Op het verblijfadres van de verdachte trof de politie een grote puinhoop aan. De man heeft vermoedelijk de aanwezige inboedel vernield. In de woning waren ook bloedsporen te zien. Uit nader onderzoek bleek dat de hond van de verdachte ernstig mishandeld was. Het dier is ondergebracht bij een dierenarts.

De hier omschreven situatie circa 8 minuten geduurd. De politie kreeg om 15.35 de eerste melding binnen. De verdachte is vervolgens om 15.43 uur gearresteerd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer