Ingezonden persbericht

Persbericht

Nieuwe test doorbraak in diagnose prostaatkanker

Onderzoek Blauw Research: driekwart mannen onderschat risico prostaatkanker

Amstelveen, 11 september 2007 - Gen-Probe Incorporated heeft vandaag de allereerste genetische prostaatkankertest ter wereld gelanceerd: PROGENSATM PCA3. Deze urinetest ontdekt prostaatkanker en verbetert de nauwkeurigheid van de diagnose hiervan. De test betekent wereldwijd een doorbraak in de diagnose van prostaatkanker.

PROGENSATM PCA3 is de eerste test die de aanwezigheid van PCA3 (een genetische indicator voor prostaatkanker) aantoont. Bovenmatige aanwezigheid van dit gen in de urine vormt een aanwijzing voor prostaatkanker. De PCA3 test is een aanvulling op de huidige PSA-test. Gemiddeld is de levensverwachting van mannen met prostaatkanker in een vergevorderd stadium 2 jaar. Bij de meeste mannen bij wie prostaatkanker in een vroeg stadium is vastgesteld is dit meer dan 10 jaar.

Taboe-onderwerp
Vandaag zijn tevens de resultaten gepresenteerd van een onderzoek, gehouden door Blauw Research in opdracht van Gen-Probe onder ruim 1.300 mannen boven de 45. Daaruit blijkt onder andere dat mannen weinig kennis hebben van de prostaat. Meer dan een derde van de mannen weet niet waar hun prostaat zit. Ook weet meer dan de helft niet wat de functie is van de prostaat. En driekwart onderschat de risico's van prostaatkanker. De respondenten maken zich meer bezorgd om longkanker (37%) dan om prostaatkanker (27%). Wel maakt 60% zich zorgen om de invloed van prostaatkanker op hun seksleven. Praten over prostaatkanker doet men echter liever niet: bijna 60% heeft het er niet over. Daarmee lijkt het nog steeds een taboe-onderwerp te zijn.

Vroege diagnose
'En dat terwijl prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker is bij mannen', aldus prof. dr. F. Schröder, verbonden aan het Erasmus MC. Deze autoriteit op het gebied van prostaatkanker was een van de sprekers bij de lancering van PROGENSATM PCA3. 'Uit cijfers van KWF Kankerbestrijding blijkt dat elk jaar bij circa 9.000 mannen de diagnose prostaatkanker wordt gesteld, wat 20% is van alle gevallen van kanker die worden geconstateerd. Het is de meest frequente tumor bij mannen boven de 65 jaar. Het aantal sterfgevallen door prostaatkanker neemt ook nog steeds toe. In 2005 stierven 2.780 mannen aan deze vorm van kanker. Het is dan ook belangrijk dat er vroeg een diagnose kan worden gesteld om de overlevingskansen te vergroten. De nieuwe test vervult daarbij een belangrijke rol.'

Genetische tests hebben de toekomst
'Met de introductie van PROGENSATM PCA3 laten we zien dat we zeer actief zijn met de ontwikkeling van nieuwe, efficiëntere diagnose-instrumenten om levensbedreigende ziektes zoals prostaatkanker op te sporen', aldus Henry Nordhoff, CEO van Gen-Probe. Wij denken dat genetische tests de toekomst zijn voor een accurate diagnose van prostaatkanker en hopen dat PROGENSATM PCA3 veelvuldig zal worden ingezet om prostaatkanker op te sporen.'

Over Gen-Probe

Gen-Probe Incorporated is wereldleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van snelle, nauwkeurige en kostenefficiënte nucleïnezuurtests voor de diagnose van ziektes en de analyse van gedoneerd bloed. Gen-Probe heeft meer dan 24 jaar ervaring met nucleïnezuurtests. In 2004 ontving Gen-Probe de National Medal of Technology, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor technologische innovatie, voor de ontwikkeling van een nucleïnezuurtest voor bloedonderzoek. Gen-Probe is met zijn hoofdkantoor gevestigd in San Diego in de Verenigde Staten en heeft ongeveer 1000 medewerkers. Kijk voor meer informatie op www.gen-probe.com.

---



Ingezonden persbericht